Politika

Glumci i režim: Počeli napadi iz SNS-a 2

Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

25. 5. 2023. / 18.23

Glumci i režim: Počeli napadi iz SNS-a

Nakon tabloida i pevačice, zamerke glumcima jer podržavaju proteste uputio je i predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić

Sada već sa ustaljenim rečnikom, nastavljaju se napadi na glumce koji su podržali protest “Srbija protiv nasilja”. Nakon što su ti napadi došli sa naslovnih strana tabloida, od njihovih urednika, pevačice, sada je to učinio i jedan visoki funkcioner vladajuće stranke.   

Predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić, u jutarnjem programu televizije Happy, odlučio je da se osvrne na glumce koji su javno izrazili svoj stav protiv režima. Koristeći već prepoznatljivi naprednjački rečnik, naveo je da neke zna i lično kada su “bili dužni i ružni, zarađivali na kašičicu u vreme bivše vlasti”, a da u vreme “diktature” snimaju po šest ili sedam puta mesečno.

"A ne valja vam Vučić, malo vam je 119 puta više ulaganja, gadna vam je država, gadan vam je režim? Pa, nemoj da glumite, idite negde drugde, pa glumite“, rekao je Glišić.

Bjelogrlić zapretio da neće glumiti

Glumac Dragan Bjelogrlić je kratko nakon Glišićevog gostovanja pozvao Direkciju Telekoma da se oglasi povodom "sramnih i ogavnih napada" na glumce koji igraju u Telekomovim serijama.

On je javno upitao da li angažman u projektima koje finansira Telekom podrazumeva da angažovani glumci nemaju pravo da javnom iskazuju svoje mišljenje.

"Ako je tako, ja više neću glumiti u seriji Tajkun, jedinoj Telekomovoj seriji u kojoj sam angažovan. Predlažem da novi ‘tajkun’ bude Bule Goncić ili Rastko Janković. Oni, verovatno, zadovoljavaju zadate kriterijume“, istakao je u pisanoj izjavi Bjelogrlić.

Nikola Kojo se takođe oglasio na društvenim mrežama i odgovorio na Glišićevu izjavu komentarom "Lepi, a ti da promeniš narod? Nisu glumci jedini koji te nerviraju i žive od budžeta koji si ti stvorio. A? Možda da bude lekovito… spasonosno”.

Pored njih, izjavu funkcionera SNS-a prokomentarisao je i Petar Božović, rekavši da nema ni jedne druge zemlje gde bi mogao da živi i radi, a da ovakva izjava “debelo smrdi na fašizam”.

Organizovana kampanja?

Ovo nije prvi put da su napadnuti glumci koji su izrazili svoj stav protiv vlasti i podržali proteste, pa je tako nedavno i pevačica Jelena Karleuša gostujući u "Hit tvitu“ iskritikovala glumce da idu protiv države koja ih finansira.

Među prvima koji su u poslednjem talasu na ovaj način napadnuti, bio je glumac Marko Janketić. Nakon što je u emsiji portala Nova.rs rekao da bi ćerkama poručio da napuste ovu državu, doživeo atak na društvenim mrežama, u kojem je učestvovao i vlasnik Informera Dragan J. Vučićević.

"Voleo bih da moje ćerke žive u društvu koje nije obespravljeno, gde institucije imaju svoju ulogu, živimo u društvu koje ne funkcioniše. Nije pre 10 godina bilo bolje, da je bilo, ne bi sada bilo gore, eto tako bih to rekao“ pričao je Janketić, "odavde trebao otići, pokupiš kofere, kupiš avionsku kartu u jednom pravcu i zapališ odavde, ovde nikada bolje neće“, rekao je Janketić.

Kao komentar na njegovo gostovanje, Vučićević je na svom tviter profilu napisao: "Pa, što ne ideš? Ko ti brani? Neće biti, Janketiću, da je tebi u Srbiji baš tako loše… Deder, junačino, reci nam koliko si sađo para zatadio od uloga u TV serijama koje plaća ‘Telekom Srbija’“.

Da su napadi na glumce gotovo organizovani, pokazuje i to da su naslovi na prorežimskim portalima skoro identični. U njima se ističe da glumci napadaju državu, te da su nezahvalni jer za svoj rad od te države dobijaju honorare. U tekstovima se govori o navodnim zaradama glumaca na projektima koje finansira Telekom. Među onima čija se imena pominju su Dragan Bjelogrlić, Nikola Kojo, Gordan Kičić i Sergej Trifunović.

Na ovom spisku nalazi se i Milan Marić, koji je prethodno u intervju za Danas rekao da javne ličnosti postaju “gladijatori tuđih očekivanja”. 

"Javne ličnosti, naročito glumci i glumice, trebalo bi da imaju odnos prema društvu u kojem žive, i odgovornost prema načinu na koji koriste svoju popularnost. Međutim, u poremećenom sistemu vrednosti i duboko podeljenom društvu ljudi se vode parolom “u se i u svoje kljuse”. Zašto očekivati da su javne ličnosti imune na to?“ rekao je u tom intervjuu Marić.

Među glumcima koji su iskazali svoju podršku protestima su Branka Katić, Ammar Mešić i Gorica Popović.

I.S./N1/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu