Svet

Generalni štrajk u Francuskoj: Saobraćaj, rafinerije, škole, električna energija – sve stoji 2

Najavljuju proširenje štrajka: Demonstracije u Francuskoj

Foto: AP

7. 3. 2023. / 17.04

Generalni štrajk u Francuskoj: Saobraćaj, rafinerije, škole, električna energija – sve stoji

Danas je u Francuskoj počeo šesti generalni štrajk zbog namere predsednika Emanuela Makrona da reformiše penzioni sistem. Poslodavaca su najavili da će smanjivati iznos plata za dane provedene u štrajku, što nije uticalo na njegove organizatore. Do sada, protesti nisu naneli ozbiljniju štetu francuskoj privredi

 

U Francuskoj se danas šesti put od 19. januara održavaju masovni protesti i organizuju štrajkovi zbog namere predsednika države Emanuela Makrona da granicu za odlazak u starosnu penziju podigne sa 62 na 64 godine.

Demonstracije se održavaju u najmanje 260 gradova, a policija je saopštila da se očekuje da će im prisustvovati između 1,1 i 1,4 miliona ljudi.

Od jutros većina vozova i metroa ne saobraća, najveći broj škola ne radi, obustavljen je rad u rafinerijama, gorivo se ne isporučuje, a smanjena je proizvodnja električne energije, prenosi BBC.

Još u petak je smanjena proizvodnja energije u više nuklearnih elektrana, što je dovelo do smanjenja i ukupnog snabdevanja, a predstavnici sindikata su upozorili da će se proizvodnja i dalje smanjivati kako se štrajkovi budu nastavljali.

Jedan od sindikalnih lidera Emanuel Lepin je poručio da će blokiranjem isporuke goriva "francusku ekonomiju baciti na kolena". U Francuskoj radi osam rafinerija, a najveći sindikat CGT je saopštio da su štrajkači blokirali pristup svakoj od njih, uključujući i one kojima upravljaju "Total enerdžis" i "Eso Ekson".

Sedam sindikata u obrazovanju je pozvalo na "potpuno zatvaranje" škola. Luj Bojar, poslanik levičarske stranke Nepokorena Francuska, na čijem je čelu populista Žan Lik Melanšon, najavio je akciju masovnih blokada tokom današnjeg nacionalnog protesta .

Bojar je na Tviteru pozvao srednjoškolce i studente da blokiraju pristup svojim obrazovnim institucijama kako bi zahtevi štrajkača bolje odjeknuli. Na to je reagovala predsednica regiona Il-de-Frans Valeri Pekres, podnošenjem tužbe protiv Bojara zbog "podsticanja na krivično delo ometanje i podsticanje na nasilje".

"Pravo na demonstracije ne sme da ugrozi pravo na učenje. Pozivati na blokade srednjih škola i fakulteta stvara rizik od konfrontacije. Izjave piromana Luja Bojara su neodgovorne. Obrazovne institucije su utočišta koja nemaju veze sa nasiljem", poručila je Valeri Pekres.

Erik Selini iz sindikata CGT je poručio da "Vlada kaže da neće odustati, ali nećemo ni mi. Uveren sam da će danas na ulicama biti više od dva miliona ljudi. Nastavićemo sve dok vlada ne povuče predlog iz parlamenta“.

Reforma penzionog sistema obezbedila bi penzionom fondu dodatnih 17,7 milijardi evra godišnje. Sindikati se slažu da su ta sredstva potrebna, ali smatraju da ih treba obezbediti tako što bi se dodatno oporezovali najbogatiji u državi. Burna rasprava u parlamentu o predlogu zakona završila je bez rasprave o spornoj odredbi o podizanju starosne granice za starosnu penziju.

Ankete pokazuju da se većina birača protivi reformi i da je smatraju nepravednom, ali Vlada tvrdi da je podizanje starosne granice neophodno da bi se penzioni fond do 2030. godine izvukao iz deficita.

Uprkos svemu, Vlada je saopštila da neće odustati od predložene reforme.

Kap koja je prelila čašu među radnicima, je najava poslodavaca da će smanjivati iznos plata za dane provedene u štrajku, navodi televizija BFM.

Narednih dana sindikati planiraju da povećaju obim protesta i štrajkova.

Do sada, protesti nisu naneli ozbiljniju štetu francuskoj privredi.

S.Ć./FoNet / Euronews / BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu