Svet

Gaza: Izrael ubio komandante Islamskog džihada 2

Foto: AP Photo/Fatima Shbair

9. 5. 2023. / 14.54

Gaza: Izrael ubio komandante Islamskog džihada

U vazdušnim napadima ubijena su trojica visokih komandanata palestinskog Islamskog džihada, zajedno sa članovima njihovih porodica

U seriji vazdušnih napada koje je Izrael izveo pred zoru na Gazu ubijeno je najmanje 13, a ranjeno 20 osoba, prenosi "Al Džazira“.

Prema informacijama “CBS-a”, ubijena su trojica visokih komandanata palestinskog Islamskog džihada, zajedno sa članovima njihovih porodica u trenutku dok su spavali u kućama.

Palestinske vlasti su povodom napada saopštile da je "Izrael teroristička država i da će odgovarati za svoje zločine“, te opomenuli međunarodnu zajednicu da u ovakvim situacijama "ima obavezu da učini sve kako bi se zaustavili izraelski zločini i kršenje međunarodnog prava“.

Odgovor na napad

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je njihova operacija bila usmerena na trojicu članova Islamskog džihada, za koje tvrde da su odgovorni za nedavno raketiranje Izraela.

Šef palestinskog Hamasa rekao je da je saopštenje Izraela besmisleno jer napad "neće doneti sigurnost okupatoru, već veći otpor“.

Portparol Islamskog džihada Hazem Kasem upozorio je da Izrael "snosi odgovornost za posledice ove eskalacije“.

Gaza: Izrael ubio komandante Islamskog džihada 3Foto: AP Photo/Fatima Shbair

Iz nasilja u nasilje

Nakon smrti poznatog palestinskog aktiviste Kadera Adnana, koji je 87 dana štrajkovao glađu u izraelskom zatvoru, članovi Islamskog džihada su raketirali izraelsku teritoriju.

Udruženje palestinskih zatvorenika tvrdilo je da Adnan uhapšen bez osnova.

Nakon njegove smrti i raketiranja izraelske teritorije, izraelski projektili su pogodili gusto naseljeni pojas Gaze.

Za poginule u jutrošnjem napadu, koji su identifikovani kao Halil al Bahtini, Džihad al Ganam i Tarik Iz al Den, iz Islamskog džihada kažu da će se osvetiti.

Šta je palestinski Islamski džihad?

Palestinski Islamski džihad je militantna grupa u Gazi koju su 1981. godine osnovali palestinski studenti iz Egipta. Njihov cilj je uspostavljanje palestinske države na teritoriji Zapadne obale, Gazi i ostalim delovima koji su pod kontrolom Izraela. 

Odbijaju bilo kakve pregovore sa izraleskim vlastima. 

Aktivnosti ove grupu finansira Iran, koji im šalje novac i oružje, što pogoršava odnos između Izraela i te zemlje. Izraelski premijer Jair Lapid smatra da je Islamski džihad kao "iranski satelit koji želi da uništi Izrael“ i da mu se "hitno mora stati na put“.

Pored baze u Gazi, Islamski džihad ima vođstvo u Libanu i Siriji, odakle održava bliske veze sa iranskim zvaničnicima.

A.E./Al Džazira/CBS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu