Svet

Gabon: Puč nakon objavljenih rezultata izbora 2

Foto: AP

30. 8. 2023. / 15.07

Gabon: Puč nakon objavljenih rezultata izbora

Dvanaest vojnika je u televizijskom obraćanju poručilo da ne priznaje rezultate subotnjih izbora na kojima je ponovo izabran predsednik Ali Bongo Odimba koji je prethodno bio na vlasti 14 godina

Grupa gabonskih vojnih oficira pojavila se rano jutros na nacionalnoj televiziji i objavila da je preuzela vlast u zemlji, prenosi RTS.

Dvanaest vojnika je na TV kanalu Gabon 24 izjavilo da predstavljaju sve bezbednosne i odbrambene snage u ovoj centralnoafričkoj državi, te da su izborni rezultati poništeni. Najavili su "kraj režima“, raspuštanje institucija i zatvaranje granica.

"U ime naroda Gabona odlučili smo da branimo mir tako što ćemo staviti tačku na sadašnji režim – na neodgovorno, nepredvidivo upravljanje koje rezultira kontinuiranim pogoršanjem društvene kohezije i rizikuje da zemlju odvede u haos“, rekao je jedan od vojnika.

Najava puča usledila je nakon objavljivanja zvaničnih rezultata predsedničkih izbora u subotu, na kojima je dosadašnji predsednik Ali Bongo Odimba osvojio treći mandat sa 64,27 odsto glasova.

Ali Bongo: Reizabrani predsednik

Gabonom su od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine vladali samo otac i sin – Omar Bongo Odimba i Ali Bongo Odimba.

Omar Bongo vladao je više od 40 godina, od 1967. godine do smrti 2009. godine.

Tada je na vlast došao njegov sin Ali Bongo koji je na vlasti već 14 godina.

Nakon izbora u subotu, on je ponovo izabran za predsednika, što je izazvalo bes kod opozicije koja je htela da unese promene u ovu siromašnu zemlju.

Glavni opozicioni kandidat Albert Ondo Osa požalio se da na mnogim biračkim mestima nedostaju glasački listići sa njegovim imenom, prenosi BBC.

Bongo se, kako pišu svetski mediji, trenutno nalazi u kućnom pritvoru.

Veliko pitanje za Evropu

Prošlog meseca u Africi dogodio i puč u Nigeru, kada je grupa vojnika smenila predsednika Muhameda Bazuma nakon što su blokirali njegovu palatu i kidnapovali ga u glavnom gradu Nijameju.

Nakon toga, Evropska unija je podržala Ekonomsku zajednicu država zapadne Afrike (ECOWAS) i objavila da neće priznati novu vlast.

Šef evropske dimplomatije Žozep Borelj saopštio je tada da su do daljeg obustavljeni sva finansijska pomoć i bezbednosno-politička saradnja. Sada se postavlja pitanje kako će Evropa, a i cela Međunarodna zajednica reagovati na nemire u afričkim državama.

Komentarišući današnji puč, Borelj je rekao da je to "veliko pitanje“ za Evropu.

"Cela oblast, počev od Centralnoafričke Republike, pa Mali, pa Burkina Faso, Niger, sada Gabon, to je veoma teška situacija i svakako ministri moraju dobro da razmisle šta se tamo dešava i kako možemo poboljšati našu politiku u odnosu na ove zemlje“.

Premijerka Francuske Elizabet Born rekla je da prati situaciju u Gabonu, a portparol francuske vlade Olivije Veran pozvao je na poštovanje izbornih rezultata.

A.E/RTS/BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu