Iz novog broja

Fudbal i biznis: Kada Sautemptonski Sveci marširaju 2

Vlasnik Sautemptona: Dragan Šolak

Foto: Promo

13. 1. 2022. / 11.11

Fudbal i biznis: Kada Sautemptonski Sveci marširaju

Kakav je to engleski fudbalski klub u koji je investirao Dragan Šolak, srpski biznismen u dijaspori, "osnivač United grupe, u okviru koje posluju N1 i Sport Klub”

Trenutak za kupovinu jednog ovakvog kluba mogao bi se pokazati kao povoljan u poslovnom smislu, naročito ako se svet u skorije vreme izbori sa pandemijom virusa COVID-19. Fudbal u Engleskoj je u blagoj finansijskoj krizi, transfera igrača je manje nego ikad u poslednje 2-3 decenije pa je i cena klubova nešto niža u datim okolnostima. Ali to bi se sve brzo moglo preokrenuti ako se stvari normalizuju.

Oko mnogih mladih talenata Sautemptona su se u poslednjih nekoliko decenija otimali najveći klubovi Engleske. Najpoznatije ime tu je svakako Alan Širer (najbolji strelac engleske Premijer lige od njenog osnivanja 1992. do danas) koji je, iako rodom iz Njukasla, ovde započeo karijeru, da bi kasnije najveće uspehe postigao na severu Engleske. Potom Velšanin Geret Bejl (dogurao je do Reala iz Madrida). Pa engleski reprezentativci Tio Volkot, Aleks Okslajd-Čemberlen, Adam Lalana…

Najveći rival Sautemptona je Portsmut iz istoimenog lučkog grada slične veličine, udaljenog nešto više od 20 kilometara. Međusobne utakmice se nazivaju "Derbi južne obale". Kako to obični i biva u fudbalu, ne radi se samo o bliskom susedstvu već i o konkurentu u nekim drugim oblastima života – u ovom slučaju se radi o lučkim poslovima.

 

Pretplatite se na digitalno izdanje i pročitajte ceo tekst Vojislava Miloševića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (13. janura)

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu