U novom broju

Formiranje vlade: Monodrama bez katarze 2

Predsednička računica: Aleksandar Vučić

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

2. 9. 2022. / 10.50

Formiranje vlade: Monodrama bez katarze

Kada se sagleda Srbija u prethodnih deset godina i kada se, recimo, uzmu parametri i rezultati evropskih integracija kao nešto na osnovu čega možemo da pratimo ukupna politička i društvena dešavanja, videćemo da se u međuvremenu nije desilo zapravo ništa, osim što se okrećemo u krug, napravimo korak napred, pa dva nazad. Bez obzira ko je premijer ili “važan ministar”

Advokat Božo Prelević iz Skupštine slobodne Srbije smatra da je Ana Brnabić idealni premijer za autoritarnog predsednika koji se ne obazire na zakone i ustav. “Boljeg premijera, u toj njihovoj varijanti funkcionisanja države, nije moguće naći. Ona se fenomenalno ne pita za posao koji obavlja. Pojedine Vučićeve ministre ćemo možda i zapamtiti po nekakvim političkim potezima, ali nju i većinu drugih ministara nećemo upamtiti ni po čemu”, kaže Prelević.

Koliko znamo, danas u Evropi postoje dva gej-premijera. Jedan stoluje u Luksemburgu, zemlji u kojoj su dugo već ozakonjeni i istopolna bračna zajednica i njeno pravo na usvajanje dece. Druga, Ana Brnabić, baš nešto i ne stoluje, ali je ipak formalno premijerka u zemlji u kojoj ne postoji niti registrovano istopolno partnerstvo, niti bračna zajednica, a kamoli pravo na usvajanje dece. Ona je premijerka u zemlji u kojoj se iz godine u godinu uvećava nasilje nad pripadnicima LGBT populacije, a zabranjuje se i njihov protest.

Čak se, uz kontrolu države, organizuju srednjovekovni skupovi čiji je pravi cilj da se javno obeleže i po mogućstvu spale pripadnici seksualnih manjina. Od 2017. godine ona ništa nije uradila za manjinsku zajednicu kojoj pripada, a neće to učiniti – možete se kladiti – ni do 2024. godine, do kada će milošću predsednika biti premijerka. Sa druge strane, ta prava je na neki način sebi prigrlila. To mnogo govori i o Srbiji, i o Brnabićki. O teatru apdurda i beščašća u kojem živimo.

Vučiću je trebalo skoro pet meseci mudrovanja i konsultovanja logaritamskih tablica da zaključi da je Brnabićka bila dobra premijerka i da bi tu funkciju mogla da obavlja još dve godine, do 2024.

Zašto baš 2024? Najverovatnije zato što će se tada održati redovni lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji, pa će, po običaju, biti raspisani i republički. Oproban recept za naprednjačku pobedu glasi: izbori na svim nivoima, združena medijska kampanja, nosilac liste Aleksandar Vučić, izborni menadžment koji podrazumeva sve nepravilnosti ovoga sveta…

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu