Vesti

Fiskalni savet: Alarmantna situacija u elektroenergetskom sistemu 2

Ko je odgovoran za urušavanje Elektroprivrede Srbije: Centrala EPS-a

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

12. 7. 2022. / 12.19

Fiskalni savet: Alarmantna situacija u elektroenergetskom sistemu

Cene u Srbiji sve više rastu. U junu je izmerena inflacija od 10,4 odsto na godišnjem nivou, a privredna aktivnost je već u prvom kvartalu bila umanjena u odnosu na poslednji kvartal 2021. godine. Fiskalni savet situaciju u srpskom elektroenergetskom sistemu ocenjuje kao alarmantnu

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u razmeni robe i usluga pogoršan je u prva četiri meseca skoro tri puta u odnosu na isti period prethodne godine i iznosi  2,5 milijarde evra, u odnosu na isti period 2021. kada je bio ispod 900 miliona evra, a strane direktne investicije umanjene za više od 30 odsto, rekao je glavni ekonomista Fiskalnog saveta Danko Brčerević u intervjuu za portal Radio-televizije Srbije.

Fiskalni savet je ocenio i da je neophodno da struja za domaćinstva i privredu u Srbiji poskupi od 15 do 20 odsto. Brčerević je objasnio da je to povećanje neophodno i ekonomski opravdano, ali kao samo jedna od najmanje 10 mera koje takođe moraju da se preduzmu. Jer slično se već dešavalo u skorijoj prošlosti – da Elektroprivreda Srbije (EPS) dobije veće cene, ali da dodatna sredstva olako i neracionalno potroši i nastavi da tone sve dublje.

Analize koje je sproveo Fiskalni savet pokazuju da je trenutna situacija u domaćem elektroenergetskom sistemu alarmantna. Loše rkovođenje EPS-om u prethodnim godinama toliko je urušilo preduzeće, da ono više ne može da proizvede dovoljno struje ni da pokrije domaću potrošnju, iako je ranije izvozilo struju.

Prema mišljenju Brčerevića možda još gore od ogromnih gubitaka koje EPS pravi je što snabdevanje strujom trenutno zavisi od dostupnosti struje iz inostranstva, a njega niko ne može da garantuje, naročito tokom zime. Iz ove situacije, za koju nije odgovorna samo svetska energetska kriza, već najviše domaći propusti, Srbija bi mogla da se izvuče samo potpunim zaokretom u vođenju EPS-a.

Brčerević je upozorio da je posledica lošeg rukovođenja EPS-om snažan rast zaduženosti preduzeća koja je u svega nekoliko meseci porasla za oko 40 odsto – sa jedne na na 1,4 milijarde evra i da to ne može da traje unedogled. Ukoliko se EPS brzo ne postavi na zdrave temelje, ovaj dug nastaviće da raste i kad-tad će morati da padne na teret svih građana Srbije.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu