Trgovina oružjem

Firma Valir pod lupom: Državne i porodične veze 2

Poslovanje firme Valir: Mesto pada ukrajinskog aviona sa srpskim oružjem

Foto: AP Photo/Giannis Papanikos

3. 8. 2022. / 10.21

Firma Valir pod lupom: Državne i porodične veze

Podaci o firmi Valir, koja je prevozila oružje ukrajinskim avionom koji se srušio u Grčkoj, počinju da izlaze na videlo. Da je Slobodan Tešić umešan, poznato je odavno, ali se ispostavilo da su sa firmom povezani još neki ljudi iz državnih službi. Jedan od njih je i sin bivšeg načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića

Piše: M.N.
U firmi Valir, čije je je mine proizvedene u Krušiku prevozio ukrajinski avion koji se srušio u Grčkoj, radi Vera Diković, snaja bivšeg načelnika Generalštaba vojske Srbije Ljubiše Dikovića, otkrili su novinari CINS-a. Otac drugog zaposlenog, Mladena Bogdanovića, bio je ratni načelnik Stanice javne bezbednosti Bratunac. Pored njih, dokumente za firmu podnosila je i Sanja Kapetina, ćerka bivšeg prvog čoveka Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj.

Vera je supruga Dikovićevog sina Nemanje, koji radi u Ministarstvu spoljnih poslova. Do skoro je bio drugi sekretar u ambasadi Srbije u Grčkoj. MSP je jedna od nadležnih institucija u postupku izdavanja dozvola za uvoz, izvoz i transport naoružanja i vojne opreme iz Srbije.

Ni Vera ni Nemanja nisu pristali da razgovaraju sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

“Blic” je pisao 2015. godine da je cela porodica Ljubiše Dikovića zaposlena u državnim službama – supruga u vojsci, ćerka u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, a Nemanja u Ministarstvu spoljnih poslova.

Mladenov otac, Luka Bogdanović, bio je 1990-tih načelnik Stanice javne bezbednosti Bratunac i načelnik odeljenja policije Centra javne bezbednosti Zvornik. U penziju je otišao 2012. kao zamenik načelnika policijske stanice u Bratuncu. Te godine je u medijima pominjan i kao predsednik obližnje mesne zajednice Ježeštica. Trebalo je da bude i istražitelj u timu Radovana Karadžića, ali je Haški tribunal to odbio.

Ni Mladen, ni Luka se nisu novinrima CINS-a javljali na telefon.

Bugarski portal "Arms Voč“ je odmah nakon pada ukrajinskog aviona povezao srpsku firmu Valir sa kontroverznim trgovcem oružja koji se nalazi na listi američkih sankcija – Slobodanom Tešićem.

Ni Sanja Kapetina nije htela da govori o njenon učešću u ovom slučaju. Njen otac Dragan je prema pisanjima bosanskog "Žurnala“, ranije bio direktor u nekoliko firmi povezanih sa Slobodanom Tešićem.

BIRN i "Nova“ su ranije objavili saznanja da je Valir bio samo posrednik u ovoj trgovini, neka vrsta brokera, a da je oružje prevoženo za bosansku kompaniju BA-Metalexort. Direktor ove firme Alen Đuzel je na pitanje novinara zašto nije poslovao direktno sa Krušikom, rekao da to nije bilo moguće.

Firma Valir beleži značajne prihode na tržištu naoružanja, a toliki obim poslovanja ostvarila je u veoma kratom roku. Valir je 2021. godine prihodovao nešto manje od 56 miliona evra. U periodu od početka 2020. godine, pa do sada, Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija je ovoj firmi izdalo 29 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme.

Celu priču možete pročitati na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

M.N./CINS/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu