Društvene mreže

Fejsbuk profitira na deci: Obmana roditelja 2

AP Photo/Tony Avelar

5. 5. 2023. / 9.15

Fejsbuk profitira na deci: Obmana roditelja

Najviši američki regulator za privatnost podataka upozorava da kompanija Meta profitira od podataka na deci i predlaže korenite promene

Najviši američki regulator za privatnost podataka (FTC) optužio je Metu, kompaniju koja je vlasnik Fejsbuka i Instagrama, zbog obmanjivanja roditelja o zaštiti dece i neuvođenja odgovarajuće roditeljske kontrole, prenosi "BBC“.

"Nesmotrenost kompanije dovela je mlade korisnike u opasnost i Fejsbuk mora da odgovara za svoje neuspehe“, rekao je direktor FTC biroa za zaštitu potrošača Semjuel Levin.

Meta će imati vremenski period od 30 dana da odgovori, nakon čega može da uloži žalbu na odluku agencije u Saveznom apelacionom sudu.

Šta roditelji ne znaju?

Kako saopštava FTC, otkrili su nekoliko slabosti u Fejsbukovom programu privatnosti koje predstavljaju značajne rizike za javnost.

Ističu se slučajevi u kojima je Meta obmanula roditelje o stepenu njihovih sposobnosti da kontrolišu sa kim njihova deca komuniciraju preko usluga kao što je Messenger Kids.

Meta je pre nekoliko godina tinejdžerkama na Instagramu preporučivala sadržaj o samopovređivanju i ekstremnoj dijeti.

Meta: A TikTok?

Kao odgovor regulatoru, Metin portparol Endi Stoun rekao je da je taj potez "politički štos“ i dodao da "regulator nije reagovao protiv kineskih kompanija, poput TikTok-a“, koja je trenutno najveći konkurent Meti u borbi za pažnju mladih korisnika. 

"Žestoko ćemo se boriti protiv ove akcije i očekujemo da ćemo pobediti“, saopštila je kompanija.

Menjaju se pravila za sve platforme

Regulator je predložio nekoliko promena u načinu na koji Meta funkcioniše. 

Prvo, Meta ne bi smela da monetizuje podatke dece mlađe od 18 godina. To bi, takođe, zabranilo kompaniji da lansira nove proizvode i usluge dok se ne utvrdi da su u potpunosti u skladu sa pravilima privatnosti. 

Konačno, Meta će morati da dobije potvrdnu saglasnost korisnika za bilo koju buduću upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica. 

Pored Fejsbuka, ova nova pravila bi se primenjivala i na druge platforme, kao što su Instagram i Whatsapp, kao i na nove kompanije sa kojima bi se Meta mogla spojiti u budućnosti.

A.E. /BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu