Beograd

Fasade četiri vredne zgrade na Slaviji su uklonjene uprkos odluci Grada 2

Srušena je Tobolarova štedionica

Foto: Centar za urbanizam

21. 8. 2023. / 17.11

Fasade četiri vredne zgrade na Slaviji su uklonjene uprkos odluci Grada

Prema odluci Gradskog sekretarijata za urbanizam, novi objekti na Slaviji su obavezni da sačuvaju „u maksimalno mogućoj meri“ četiri zgrade koje su deo istorijskog i arhitektonskog nasleđa Beograda. Međutim, za firmu Dejana Stankovića to ne važi

Noćas je, tokom rušenja na Slaviji, u gomilu šuta pretvorena i skulptura boga Merkura zajedno sa ostatkom fasade  u Svetozara Markovića 43. Skulptura  Merkura je umetničko delo Stevana Tobolara, češkog inžinjera, po čijem projektu je 1929. godine podignuta ta zgrada za Građansku štedionicu, a fasada nije trebalo da bude srušena.

Naime, prema odluci Sekretarijata za urbanizam Grada Beograda, objavljenoj u "Službenom glasniku“ broj 19. iz 2022. godine, fasadu te  zgrade, i fasade zgrada na brojevima 41, 47 i 49 takođe u ulici Svetozara Markovića, trebalo je sačuvati.

Ova gradska odluka rezultat je Inicijative pokrenuta odmah nakon što je obelodanjeno da će jedinstvena kulturno-istorijska i arhitektonska celina biti pretvorena u stambeno-komercijalni kompleks "King’s Circle Residences“. Krajem 2021. godine pokrenuli su je Centar za urbani razvoj, Evropa Nostra Srbija, Češko udruženje – Češka beseda Beograd, Udruženje građana "Topolska“, i Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca.

Inicijativu je  decembra 2021. podržalo Odeljenje umetnosti SANU, a februara naredne godine i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Fasade četiri vredne zgrade na Slaviji su uklonjene uprkos odluci Grada 3

U pomenutom "Službenom glasniku“ piše da " u postupku izrade idejnih rešenja za nove objekte u Ulici Svetozara Markovića, potrebno je sagledati da se postojeći objekti ili njihovi delovi, u maksimalnoj mogućoj meri integrišu u novoizgrađeno tkivo (npr. zadržavanjem likovnosti postojećih objekata, apliciranjem fasada ili njenih delova, postavljanjem info tabli i sl). U slučajevima gde je to celishodno, primeniti princip remodelovanja postojećih objekata u potpuno nove objekte.“

Rade Milić iz Centra za urbani razvoj kaže da su na javnoj raspravi koja je bila organizovana povodom idejnog rešenja dobili "usmenu potvrdu investitora da će njihove primedbe povodom fasada biti inkorporirane u novi objekat.“
Međutim, "na osnovu projekta investitora ’Maison Royale’ koji je usvojila Komisija za planove i po kome će se zidati taj kompleks, jasno je da ova odluka Gradskog sekretarijata za urbanizam nije usvojena“.

"Centar za urbani razvoj i ostali potpisnici Inicijative sada nastoje da se ispoštuje ta odluka. Iako su vredne kuće srušene, nije sve propalo: postoje fotografije, dokumenti, planovi, na osnovu kojih je moguće izgraditi replike fasada i inkorporirati ih u nove zgrade“, kaže Rade Milić.

Podseća na novu zgradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta na kojoj je ispod stakla zadržana prepoznatljiva fasada prethodne, izgorele u požaru, i na zgradu Američke ambasade koja je u novu inkorporirala fasade kuća koje su se nalazile na njenom mestu.

Napominje i da su "četiri zgrade bile pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a onda je ta zaštita istekla. S obzirom da je reč o značajnim građevinama i arhitektonskim delima, tražili smo od Zavoda, istina putem medija, da ih vrati pod prethodnu zaštitu zbog ugroženosti od rušenja, ali nije. Zavod ima moć da spreči rušenje. Da je na primer, juče doneo odluku da produži zaštitu zgrade građanske štedionice, ona noćas ne bi bila srušena. “

Kaže da je po novom Zakonu o kulturi to moguće, i da sve dakle zavisi od Gradskog zavoda.

Od četiri vredne zgrade  sačuvana je samo Svetozara Markovića 49, u kojoj je kafana "Manjež“.

Inače, kompleks "King’s Circle Residences“ Milić opisuje kao "skorojevićku arhitekturu“.

Kao što je poznato, većinski vlasnik investitora "Maison Royale“ je bivši poznati fudbaler Dejan Stanković. Kolege sa portala "Luftika“ su mu poručile "Deki, delijo, ne ruši se Beograd koji te je voleo“.

 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu