Vesti

Evropske službe o Srbiji: Konci u rukama Aleksandra Vučića 2

Vrhovni strateg: Aleksandar Vučić

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

7. 6. 2022. / 16.47

Evropske službe o Srbiji: Konci u rukama Aleksandra Vučića

Aleksandar Vučić će sprovoditi politiku „malih koraka“ u približavanju Srbije Zapadu. Odugovlačiće sa uvođenjem sankcija Rusiji. U svemu tome će mu pomagati SPC, proruske desničarske partije u Parlamentu i Dragan Đilas kao trojanski konj u opoziciji

Piše: S.P
Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) naručila je od evropskih obaveštajnih službi analizu o Srbiji u kojoj se navodi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da preduzme korake "na međunarodnoj i domaćoj sceni kako bi odložio svoj raskid sa Rusijom, a u međuvremenu nastavio da pridobija ustupke od Zapada“.

U dokumentu u koji je imala uvid redakcija Radio Slobodne Evrope (RSE) stoji da je ruska invazija na Ukrajinu napravila problem srpskom predsedniku, poremetila odnos snaga i smanjila "manevarski prostor Srbije u oblasti spoljne i bezbednosne politike“.

"Kako bi ublažio snažan pritisak Zapada u vezi sa sankcijama, predsednik Vučić planira da preduzme različite poteze na međunarodnom i unutrašnjem planu kako bi sprečio negativne implikacije po Srbiju, ali najviše da sačuva sopstvenu političku moć“, pišu obaveštajci u internom dokumentu EEAS.

Primećeno je i da Vučić odlaže formiranje nove vlade što je duže moguće i koristi to kao izgovor za odlaganje uvođenja sankcija Rusiji. Procenjuje se i da bi predsednik Vučić mogao da sprovodi politiku "malih koraka“ u približavanju Srbije Zapadu. "Cilj je da odloži svoj konačni raskid sa Rusijom i iskoristi buduću promenu spoljnopolitičkog pravca kako bi dobio što više političkih i ekonomskih ustupaka za Srbiju“, piše RSE.

Nije Vučić jedini kojim su se, prema pisanjima RSE, bavili evropski obaveštajci. U dokumentu se spominje i lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas i ocenjuje da je Đilas Vučićev "trojanski konj“. "Postoje indicije o zakulisnoj radnji sa Vučićem i njegovoj ulozi ’trojanskog konja’ koji izaziva razdor među opozicionim strankama i već neko vreme ih slabi“, stoji u dokumentu i spominje se da je i pored odbijanja saradnje pre izbora ona postala "izglednija“ nakon ličnog susreta dva lidera sredinom aprila u Beogradu.

Uloga Srpske pravoslavne crkve

Pored Đilasa u službi politike Aleksandra Vučića, prema ovom dokumentu, su i Sprska pravoslavna crkva (SPC) kao i proruska deničarska opozicija u Parlamentu. Kada je u pitanju SPC, stoji da bi patrijarh Porfirije, "veoma blizak“ predsedniku Srbije, mogao da odigra "važnu ulogu u tome da stanovništvo prihvati prozapadnu politiku Srbije“. Neutralni izbor Crkve da se ne meša u sukobu u Ukrajini, dokument EEAS-a vidi kao stvaranje "određenog prostora“ Vučiću da se udalji od Rusije.

"Izdašne državne donacije SPC-u pomoći će patrijarhu Porfiriju da uveri sveštenstvo u tom pogledu“, pišu evropski obaveštajci, a prenosi RSE.

Uloga desničarskih partija

Za desničare u Narodnoj skupštini procenjuje se da će biti iskorišćeni kao alibi i izgovor Vučiću za odlaganje spoljnopolitičkih odluka i usklađivanje sa sankcijama EU. Među te partije spadaju Demokratska stranka Srbije, Zavetnici i Dveri, za koje se kaže da su povezane sa Srpskom naprednom strankom i da su imale "finansijsku i logističku podršku“ države.
Ko će biti premijer
Licitira se u izveštaju i ko bi mogao da bude budući premijer Srbije, a kao potencijalni kandidati spominju se Siniša Mali, Nikola Selaković i, uz male šanse, Ana Brnabić. U svakom slučaju, evropski obaveštajci nemaju dilemu da će budući sastav Vlade biti "jasan pokazatelj spoljnopolitičkog pravca Srbije“ kao i da će Vučić vrlo verovatno držati neke "proruske ministre kako bi nastavio balansirajuću politiku“.

O dokumentu se u trenutku pisanja ovog teksta niko od evropskih zvaničnika još uvek nije oglasio, ali da se primetiti da se više radi o pisanjima sličnim onima koje je nekada objavljivao Vikiliks, nego o obaveštajnim podacima u pravom smislu te reči.
S.P./FoNet/RSE 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu