Košarka

Evropska NBA četa: Triling svetskih zvezda 2

Zadovoljstvo igre: Jokić i Adetokumpo

Foto: Tanjug

26. 8. 2022. / 16.13

Evropska NBA četa: Triling svetskih zvezda

Ogromna razlika u kvalitetu je ranije bila svojstvena najvećim zvezdama NBA lige, koji su sa timom SAD nastupali na Olimpijskim igrama ili Svetskim prvenstvima. Danas su Jokić, Adetokumpo i Dončić vodeći igrači svojih timova, i pripadaju grupi tih najvećih zvezda

Meč između košarkaških reprezentacija Srbije i Grčke, koji je odigran u beogradskoj Areni, je ušao u košarkašku istoriju po mnogo osnova.

Utakmici je prisustvovalo 19.150 gledalaca, i na taj način je oboren rekord po broju gledalaca na jednoj utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci. Takođe, u moru statističkih pokazatelja kojima obiluje današnje praćenje sporta, ostala je nekako sa strane neverovatna vest da je ovo bila reprezentativna utakmica na kojoj su se srela dva poslednja dvostruka uzastopna MVP-a NBA lige, Nikola Jokić (2020-2022) i Janis Adetokumpo (2018-2020).

Napredak evropske košarke, a pre svega kvalitet igrača koji iz Evrope odlaze u NBA ligu, je iz godine u godinu sve veći. Na predstojećem Evropskom prvenstvu u košarci, koje se održava od 1. do 9. septembra ove godine, imaćemo priliku da u dresu Slovenije gledamo Luku Dončića, jednog od najboljih igrača u NBA i u bliskoj budućnosti jednog od glavnih kandidata za titulu MVP-a u toj ligi.

Koliko veliku razliku u kvalitetu predstavljaju ova tri igrača, moglo se videti u pripremnim utakmicama reprezentacija Slovenije, Srbije i Grčke. Utisak je da njih trojica igraju nekakvu posebnu vrstu košarke, koja je apsolutno nedostižna ostalim igračima u Evropi. Bez mnogo muke postižu i po 40 koševa (Adetokumpo), sami igraju protiv celokupnog protivničkog tima (Dončić), Jokić sa lakoćom igra pod košem kao da su igrači koji ga čuvaju iz nekakvih nižerazrednih klubova, a ne neki od najboljih centara u Evropi.

Ova razlika u kvalitetu je ranije bila svojstvena najvećim zvezdama NBA lige, koji su sa timom SAD nastupali na Olimpijskim igrama ili Svetskim prvenstvima. Danas su Jokić, Adetokumpo i Dončić vodeći igrači svojih timova, i pripadaju grupi tih najvećih zvezda.

Ovoga puta nema izrazitog favorita za prvaka Evrope u košarci, pa je samim tim predstojeće Evropsko prvenstvo posebno zanimljivo. Možda ovo prvenstvo otkrije novog talentovanog igrača, koji će predstavljati budućnost NBA lige.

Mada, male su šanse za to. Ovakvi igrači se rađaju  jednom u pedeset godina i ostaje nam samo da uživamo u njihovim majstorijama.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu