Vesti

Evropa i ruski energenti: Opasna utakmica 2

Evropa nema dovoljno alternativa za ruski gas: Izgradnja gasovoda Severni tok u Baltičkom moru

foto: ap / dpa

2. 5. 2022. / 11.58

Evropa i ruski energenti: Opasna utakmica

Američki list „Vašington post“ citira Edvarda Čaua, eksperta za energetsku bezbednost, koji kaže: "Ne znam kako će se ovo završiti, ali sve upućuje na prognozu da bi moglo da se završi veoma loše i po Zapadnu Evropu i po Rusiju"

Piše: M. T.
Za danas je najavljen hitan sastanak ministara energetike zemalja Evropske unije. Na tom sastanku tražiće se odgovor na zahtev Rusije državama koje su joj uvele sankcije da gas i naftu plaćaju u ruskim rubljama, ili će im Moskva obustaviti isporuku energenata. Snabdevanje Bugarske i Poljske gasom iz Rusije je već prekinuto, pošto su ove dve zemlje taj zahtev odbile, ali raste strah da bi sa istim scenariom mogle da se suoče i druge zemlje EU. Cela EU se iz Rusije snabdeva sa 40 odsto gasa i 26 odsto nafte.

Istovremeno, američki list "Vsšington post" objavio je opsežnu analizu u kojoj navodi da evropske zemlje nemaju dovoljno alternativa koje im omogućavaju zamenu za isporuke ruskog gasa. "U skoro svakom scenariju, narednih 18 meseci će biti mučan period za Evropu, jer je porast cena energemata ustalasao svet i vlade se bore da obezbede smebdevanje za svoju industriju, grejanje i rad elektrana. Nema dovoljno alternativnih opcija u bliskoj budućnosti kako bi se izbegao veliki ekonomski poremećaj u narednom zimskom periodu, u slučaju da Rusija prekine snabdevanje", navodfi se u članku.

Američki list konstatuje da je u toku "opasna utakmica" i citira Edvarda Čaua, eksperta za energetsku bezbednost, koji kaže: "Ne znam kako će se ovo završiti, ali sve upućuje na prognozu da bi moglo da se završi veoma loše i po Zapadnu Evropu i po Rusiju". Čau misli da je malo verovatno da će se u skorije vreme drastično promeniti sadašnji obim globalnih isporuka gasa, i da niko neće moći da proizvodi više tečnog prirodnog gasa brzo, "bez obzira kakve fantazije se projektuju iz svetskih vlada“.

Od zemalja Evropske unije, najteže bi mogla biti pogođena Nemačka, najjača evropska ekonomija, koja iz Rusije uvozi gotovo polovinu gasa koji joj je potreban, navodi "Vašington post“. Nemački ministar ekonomije Robert Habek je ranije, odgovarajući na sve glasnije zahteve, kako unutar Nemačke tako i od političara širom EU i SAD, da Nemačka prekine da uvozi ruske energente, da bi bez gasa iz Rusije njegova zemlja upala u duboku recesiju.

M.T./Vašington post/Rojters/Tanjug

 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu