Ekonomija

Evrodizel jeftiniji tri dinara, cena benzina nepromenjena 2

Foto: Tanjug

17. 11. 2023. / 11.04

Evrodizel jeftiniji tri dinara, cena benzina nepromenjena

Da je gorivo u Srbiji skuplje u odnosu na region i to zato što Srbija ima najveće akcizno opterećenje na naftu, nedavno je rekao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je imao i objašnjenje i opravdanje za to

U narednih sedam dana maksimalna maloprodajna cena dizela biće niža za tri dinara i litar će koštati 204 dinara, dok će se benzin prodavati po istoj ceni kao i ove sedmice, za 180 dinara po litru, saznaje RTS.

Vlada Srbije je ranije produžila uredbu o ograničenju cena naftnih derivata do kraja novembra i kako je obrazloženo izmenjena uredba usvojena je u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda, imajući u vidu da je tržište derivatima nafte i dalje nestabilno.

Cena sirove nafte u jučerašnjem danu pala je tri odsto, barel je ispod 80 dolara.

Srbija je već sada na vrhu liste zemalja regiona po tome koliko košta litar goriva.

Da je gorivo u Srbiji skuplje u odnosu na region i to zato što Srbija ima najveće akcizno opterećenje na naftu, nedavno je rekao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je imao i objašnjenje i opravdanje za to.

"Zašto? Zato što, kada već o tome govorimo, gde je od tih zemalja jeftinija cena električne energije? Pa nigde, u Srbiji je najniža. Gde je niža cena hleba? Pa, nigde. Kada pogledate cene mleka, jaja i sve drugo. Dakle, morate da izaberete nešto, država mora da ima svoje prihode", rekao je Vučić.

Ipak, u ponedeljak je pozvao Vladu Srbije da razmotri i reši problem cene nafte i naftnih derivata.

M.J./RTS

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu