Rat na Bliskom istoku

Evakuisane prevremeno rođene bebe iz bolnice u Gazi 2

Foto: Unasplash

19. 11. 2023. / 16.34

Evakuisane prevremeno rođene bebe iz bolnice u Gazi

Najmanje 30 prevremeno rođenih beba je premešteno u koordinaciji sa agencijama Ujedinjenih nacija, čiji je tim prethodno saopštio da je obišao bolnicu Al-Šifa, opisujući je kao zonu smrti

Danima nakon što su izraelske snage zaposele glavnu bolnicu u Gazi Al-Šifa, iz nje je evakuisana 31 prevremeno rođena beba, saopštio je palestinski Crveni polumesec.

Bebe su premeštene u koordinaciji sa agencijama Ujedinjenih nacija, čiji je tim prethodno saopštio da je obišao bolnicu Al-Šifa, opisujući je kao zonu smrti.

Izraelska vojska je pre nekoliko dana zaposela ovu bolnicu i počela je pretres, tvrdeći da se u njoj nalazi glavna komanda Hamasa, što ova palestinska ekstremistička grupa negira.

Stotine civila i lekara napustili su bolnicu u subotu, ali je u njoj ostao za sada neutvrđen broj pacijenata i medicinskog osoblja. 

Paralelno su u toku pregovori o oslobađanju talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra tokom iznenadnog napada na jug Izraela, što je i bio povod da izraelska vojska započne napade na Pojas Gaze.

U međuvremenu, Bela kuća je odgovorila na tekst lista Vašington posta u kojem se navodi da su Izrael, Hamas i SAD bili blizu sporazuma kojim bi palestinski ekstremisti oslobodili žene i decu koje su oteli 7. oktobra u zamenu za petodnevnu pauzu u borbama.

Portparol Bele kuće rekao je da takav dogovor još nije postignut, ali da se naporno radi na tome.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je potpuni prekid vatre sa Hamasom i rekao da će razmotriti samo privremeno primirje u zamenu za povratak otetih talaca.

Iz Katara, koji posreduje u pregovorima i gde je sedište političkog krila Hamasa, u nedelju su rekli da su preostale samo "veoma male" prepreke za oslobađanje izraelskih talaca.

Z.S/BBC na srpskom

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu