Vesti

Europrajd: Biti ili neće ga biti 2

U duhu dobre (ne)volje: Ana Brnabić i Goran Miletić, Parada ponosa u Beogradu 2018.

Foto: Dimitrije Goll/Tanjug

1. 9. 2022. / 18.35

Europrajd: Biti ili neće ga biti

Aleksandar Vučić je rekao da Europrajda svakako neće biti, Goran Miletić je rekao da će ga svakako biti, a stigao je i tvit iz Vašingtona da treba da se održi. Konzervativno-nacionalne partije navijaju protiv, a građansko-liberlane ćute ili stidljivo navijaju za

Natezanje oko toga da li će se i u kom obimu i obliku između 12. i 18 septembra održati Europrajd 2022. se nastavljaju. Dalo se očekivati da će najava zabrane centralnog evropskog Prajda ove godine internacionalizovati čitav problem, pa vlast ne bi trebalo da je iznenađena pritiskom iz Vašingtona, Brisela i Strazbura da se manifestacija održi onako kako je planirano i da je Vlada u obavezi da se postara da sve prođe u redu  i miru.

Na unutrašnjem planu pritisak da se Prajd ne održi vrše nacionalno konzervativne partije Zavetnici, Dveri, NADA i Narodna stranka, polazi se od toga da to nailazi na odbravanje znatne većine biračkog tela. Raznorazne peticije kruže društvenim mrežama da se taj "nemoral“ na ulicama Beograda zabrani, a tu su i "Litije za spas Srbije“, dve za sada.

Za to vreme tzv. građansko-liberalne partije ili ćute, ili stidljivo saopštavaju da nije lepo niti u duhu demokratskih i tako dalje vrednosti da se parada ili čitav Europrajd zabrane. Dosta neubedljivo moglo se čuti da će se aktivisti liberlano-demokratskih, tzv. proevropskih,  partija i organizacija okupi na Prajdu 17. septembra u 17 časova svim zabranama uprkos, pa i najavama hapšenja.

Dobrovoljski razgovori

Koordinator Europrajda Goran Miletić izjavio je da se razgovori između organizatora Europrajda i Vlade Srbije, grada Beograda i policije koji su u toku odvijaju u pozitvnom tonu i uz obostrano razumevanje i volju da se pronađe rešenje za održavanje manifestacije koje će svima odgovarati.

"Dakle, sada kada imamo jednu potpuno novu situaciju, mi pokušavamo da iz svega ovoga u jednom dobrom duhu da nađemo rešenje, da nađemo izlaz i da bi se cela manifestacija na kraju desila onako kako to dolikuje Beogradu i kako je to dobro", rekao je baš tako, u duhu dobre volje, Miletić za Radio Slobona Evropa (RSE).

Miletić je potvrdio da organizatori do sada nisu dobili zabranu za održavanje niti parade niti celog Europrajda, a, tvrdi Miletić, "Europrajd će se svakako održati. Dakle, svi skupovi u zatvorenom nisu nikada dovođeni u pitanje – sve ono što imamo u zatvorenom prostoru se dešava. Kao poslednji problemi koji su ostali na stolu su kontakti i šetnja. O tome i dalje razgovaramo i ja se nadam da ćemo uskoro imati rešenje".

Vučić kaže ne, a Miletić da

Miletić je, dakle rekao, da će se Europrajd “svakako održati”, a predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je pre toga rekao da se Prajd svakako neće održati. Na osnovu toga kladionice bi dale ogromnu kvotu na održavanje “pederbala”, kako homofobi nazivaju ovu manifestaciju

"Neće biti promene te odluke (Vlade da se zabrani Europrajd), može da zove Bajden, Putin i Zelenski, ko hoće, neće biti promene te odluke“, rekao je Vučić, jer da se "tako se država ponaša. Država meri bezbroj puta, a kada preseče, odluke države se poštuju.“

Ako se parada ipak bude održala, posle ovih reči saga u tome kako Vučić nikada ne popušta pod pritiskom i herojski odoleva svemu i svakome, te da nikakvi stranci dok je on na vlasti neće uticati na unutrašnju politiku Srbije, pala bi u duboku vodu

Nije Vučića zvao predsednik SAD Džo Bajden, ali jeste se oglasio državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken koji je na Tviteru napisao da su “sloboda mirnog okupljanja i izražavanja suštinske komponente zdrave demokratije”. On je pozvao vlasti u Srbiji da dozvole održavanje Europrajda (parade) zakazanog za 17. septembar. “Pozivamo Srbiju da ostane prvrižena odluci da bude domaćin Europrajda 2022. LGBTQ+ prava su ljudska prava”.

Oglasilo se i 145 poslanika Evropskog parlamenta sa istim zahtevom.

A.I./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu