Vesti

Europrajd 2022: Nemojte se držati za ruke 2

Jedna od izložbi tokom nedelje Ponosa u Beogradu: NakedBerlin, Abdulsalama Ajaja i Miše Badasijana

Foto: Promo

11. 9. 2022. / 14.56

Europrajd 2022: Nemojte se držati za ruke

Sutra počinje Europrajd u Beogradu. Program će se odvijati na dvadesetak lokacija, a na četvorodnevnoj konferenciji biće tridesetak inostranih učesnika. Organizator, Beograd Prajd, je za goste pripremio bezbedopsna uputstva - kako da se ponašaju, a da se ne dovedu u neprijatnu situaciju ili dobiju batine

Sutra, 12. septembra, počinje Europrajd u Beogradu. Do 18. septembra na dvadesetak lokacija u gradu dešavaće se pozorišne predstave, koncerti, izložbe, tribine, susreti.

Deset predstava Hartefakt četvrtog Prajd festivala, domaće i strane, govoriće o različitim temama i izazovima sa kojima se suočavaju LGBTI+ osobe u današnjim društvima Merlinka Klasik filmski festival je u Jugosloevsnskoj kinoteci, a Prajd Art najavljuje deset izložbi mladih umetnika Zapadnog Balkana o aktuelnim temama iz perspektive LGBT+ zajednice.

Četvorodnevna Međunarodna konferencija o ljudskim pravima u Domu omladine sa sesijama o ljudskim pravima u kojima učestvuje tridesetak inostranih zvaničnika i stručnjaka raznih oblasti.

Tradicionalno, Europrajd se završava paradom i koncertom. Tokom parade LGBT+ zajednica će predstaviti zahteve vladama u regionu. Ruta parade će biti objavljena neposredno pred sam događaj.

Bezbednosne preporuke za učesnike i goste

Beograd Prajd je za goste pripremio uputstva, predostrožnosti radi, kako da se ponašaju dok su u Beogradu i kuda da se kreću.

Uputstvo je obimno i detaljno, izuzetno korisno, i u njemu su tačno i lepo opisani Beograd i njegov odnos prema LGBT+ zajednici i Europrajdu. Saradnja sa policijom, i poštovanje prema njoj, naročito su istaknuti.

"Izbegavajte da kažete taksisti zašto ste u Beogradu“, jedna je od prvih preporuka.

Zatim: "Ako ste u grupi ljudi, nemojte da promenite ponašanje samo zato što se u osećate bezbedno. Nemojte se držati za ruke, ljubiti ili izražavati naklonost na ulici ili javnom mestu, osim kada ste na događaju Prajda. Preporučujemo da nosite neutralnu, običnu odeću kada se krećete gradom. Ako želite da nosite boju za lice na paradi ili događaje, nanesite je tek kada stignete na događaj i uklonite je pre nego što odete. Čak i torba sa motom ponosa može da vas učini metom. Ponesite običnu torbu za nošenje vaših osnovnih stvari.“

"Sve incidente mržnje prijavite policiji, a takođe i Beograd Prajd-u.“

"Ponašajte se s poštovanjem prema policiji, oni su na dužnosti i tu su radi vaše zaštite“ naglašava se u uputstvu. "Oni mogu izgledati zastrašujuće i neprijateljski, nemojte da vas to odvrati. Verujte njihovom profesionalizmu. Ne svađajte se sa policijom bez obzira na sve.“

Takođe i: "Ne pokušavajte da priđete demonstrantima protiv ponosa i da se s njima raspravljate, svađate ili raspravljate. To može biti opasno. U hitnim slučajevima, policija će možda morati da evakuiše ljude na bezbednu lokaciju. Uvek se pridržavajte saveta policije i ne pokušavajte da odete ako policija/organizatori kažu da nije bezbedno.“

Beograd nema visok nivo uličnog kriminala, ocenjeno je u uputstvu, a učesnici se upozoravaju samo na džeparenje koje je na nižem nivou nego u drugim prestonicama Evrope, i kao najveća opasnost se izdvajaju "Huligani i tvrdokorni navijači“,  s tim što "lokalna policija ima iskustva s njima“.

Ocenjeno je i da je "poslednjih godina zabeležen značajan napredak u stavovima javnosti o LGBTI+ zajednici u Srbiji. Ana Brnabić je 2017. godine imenovana za premijerku Srbije, čime je postala prva žena i prva gej osoba na toj funkciji.“

"Već osam godina za redom, bili smo domaćini sigurnih beogradskih Prajd-a. Nameravamo da tako i ostane“, zaključuju organizatori.

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu