Vesti

Europrajd 2022: Čeka se zvanični dokument 2

U državi koja ne poštuje svoj Ustav: Ispred Prajd centra u Beogradu

Foto: FoNet

28. 8. 2022. / 13.53

Europrajd 2022: Čeka se zvanični dokument

Ako iz MUP-a dobijemo dokument o zabrani, žalićemo se i njima i Ustavnom sudu – kaže direktor Beograd Prajda. U četvrtak je u Vladi sve dogovoreno, a u subotu je Ana Brnabić promenila mišljenje. Kako država misli da brani Srbe sa Kosova ako ne može da obezbedi bezbednost učesnicima Europrajda u centru Beograda, pita advokat Marko Pantić

”Nemamo nikakvih naznaka da ćemo dobiti zvaničnu informaciju o zabrani Europrajda, ali – čekamo”, kaže danas oko 14 časova za portal ”Vremena” Marko Mihailović direktor Beograd Prajda.

”U četvrtak smo u Vladi razgovarali o Europrajdu i sve se dogovorili, tako da je jučerašnja izjava predsednika Vučića i za nas bila iznenađenje”, kaže Mihailović i naglašava da Europrajd ”može da otkaže samo MUP.”

”Ako nam MUP pošalje dokument o zabrani, naš prvi korak će biti žalba. Prema zakonu oni su obavezni da nam odgovore u roku od 24 sata. Ako odbiju žalbu, mi onda možemo da se žalimo Ustavnom sudu, koji ima obavezu da nam odgovori pre početka zakazanog događaja”, objašnjava Marko Mihailović.

Na sastanku u četvrtak u Vladi koji pominje, nije bila premijerka Ana Brnabič.

Ona je danas, gostujući na TV Prva, izjavila da država ne može istovremeno da obezbedi mir na Kosovu i u Beogradu tokom Europrajda.

“Čeka nas pakao. Naš mir i stabilnost… Svi naši kapaciteti moraju biti usmereni na to da sprečimo bilo kakvo nasilje na tzv. Kosovu, a ako neki deo ode na Prajd – Srbija će biti ranjivija". Istakla je da je u ovom momentu na leđima Srbije toliko tereta da to nije moguće da se izdrži.

“Jasno smo rekli, usled tenzija u regionu i mogućnosti da se povećaju tenzije, smatramo da Prajd u ovom trenutku ne treba da se održi", zaključila je.

Da su zabrane održavanja Parada ponosa neustavne, Ustavni sud Srbije je već potvrdio. On je 2013. godine zaključio da je zabrana Parade ponosa 2011. godine u Beogradu bila neustavna, i da je njom bio povređen član 54, koji propisuje slobodu okupljanja.

Advokat Marko Pantić kaže za ”Vreme” da sve što se desilo juče je ”velika sramota države Srbije i njenih institucija.”

Ističe da smo o ”otkazivanju zakazanog događaja saznali od institucije koja nema baš nikakve ingerencije o tome – predsednika države”, a posebno da ”država (predsednik) nije organizator ne može da ga otkaže – već jedino da ga zabrani.”

”Pošto smo pročitali nemušto obrazloženje Vlade zašto ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje, još jednom smo saznali da Vlada radi po diktatu predsednika, što je totalno u suprotnosti sa ustrojstvom vlasti po našem Ustavu.”

Nelogično je i uznemiravajuće, zaključuje advokat Pantić, što ”država po ko zna koji put šalje poruke da neće dozvoliti nove Oluje. Ako je tako, kako misli da brani Srbe sa Kosova ako ne može da obezbedi bezbednost učesnicima Europrajda u centru Beograda.”

Podsetimo, Ustav Srbije napominje da svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu, bez diskriminacije. Akt zabranjuje svaku diskriminaciju po bilo kom osnovu, a naročito, između ostalih, po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, političkog ili drugog uverenja.

Ustav navodi da se sloboda okupljanja može zakonom ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Srbije, ali ne precizira ove kategorije.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu