Ekonomija

EU pisala Brnabić: Povucite uvozne takse na mleko 2

Proizvođači mleka najavljuju nov protest: Sa protesta u februaru

Foto: Tanjug

11. 3. 2023. / 11.50

EU pisala Brnabić: Povucite uvozne takse na mleko

Evropska komisija traži od Srbije da povuče uvedene prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, stoji u pismu upućenom premijerki Srbije Ani Brnabić

Evropska komisija poslala je pismo premijerki Srbije Ani Brnabić u kojem je izrazila zabrinutost zbog raznih trgovinskih ograničenja koje je Srbija uvela proteklih meseci, uključujući nedavno uvedene prelevmane – uvozne takse – na mleko i mlečne proizvode, potvrđeno je za N1 u Evropskoj komisiji.

"Srbija nije ispunila obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer nije konsultovala EU pre uvođenja tih mera i nije dala zadovoljavajuće opravdanje za njihovo uvođenje“, potvrđeno je u Evropskoj komisiji za N1.

Zbog toga EU poziva Srbiju da povuče ove restriktivne mere.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je 17. februara odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana od 15 dinara po litri mleka i od 30 dinara po kilogramu za sedam vrsta sireva – ementaler, čedar, edam, tilsit, kačkavalj, masdam i gauda. Ministarstvo poljoprivrede Srbije odluku je obelodanilo 20. februara, a ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković je u izjavi za Tanjug naglasila da ovom odlukom želi da se "stabilizuje stanje i zaustavi pad cena otkupnog mleka na tržištu i da se na taj način zaštiti srpski proizvođač“.

Poljoprivrednici su na uvođenje uvoznih taksi reagovali pozitivno kada je reč o mleku, ali i dalje traže uvođenje značajno većih prelevmana za kačkavalj i tvrde sireve – deset puta većih od postojećih.

Proizvođači mleka su u petak 10. marta blokirali na dva sata Šabački most, zahtevajući da se premije za mleko podignu na 20 dinara, da se subvencije povećaju na 40.000 dinara po grlu, da se uvedu prelevmani na uvoz gotovih mlečnih proizvoda i da se utvrdi garantovana otkupna cena mleka.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu