Životna sredina

EU: Nova ekološka pravila pogađaju i srpske kompanije 2

Foto: Aleksandar Anđić

19. 9. 2023. / 14.50

EU: Nova ekološka pravila pogađaju i srpske kompanije

Za pojedine kompanije koje uvoze proizvode u Evropsku uniju, a posluju van njenih granica, od 1. oktobra važe nova ekološka pravila. Proizvođači električne energije, đubriva, cementa, gvožđa i slično, moraće da podnose redovne izveštaje o tome koliko se ugljen-dioksida oslobađa prilikom njihove proizvodnje. Srpske kompanije, privatne i državne, će ili morati da se prilagode evropskoj regulativi ili da plaćaju dodatne troškove

Evropska unija nastavlja put potpune dekarbonizacije. Tom putu, sada su prinuđene da se pridruže i srpske kompanije koje izvoze u zemlje Unije. U naredne dve i po godine moraće da prijavljuju emisiju ugljen-dioksida koji se oslobađa prilikom proizvodnje, a potom i da plaćaju dodatan porez ukoliko prekorače dozvoljene granice, piše Euronews.

Za pojedine kompanije koje uvoze proizvode u Evropsku uniju a posluju van njenih granica, od 1. oktobra važe nova ekološka pravila. Proizvođači električne energije, đubriva, cementa, gvožđa i slično, moraće da podnese redovne izveštaje o tome koliko se ugljen-dioksida oslobađa prilikom njihove proizvodnje.

Srbija među najvećim proizvođačima ugljen-dioksida

Sve je to u cilju smanjenja efekta staklene bašte, gde važnu ulogu igra ugljen-dioksid. Ideja Evropske unije je da se ugljenički otisak smanji i na teritoriji zemalja koje nisu članice.

Srbija je među liderima u regionu po emisiji ugljen-dioksida. Oko 70 odsto električne energije proizvodi se iz uglja, navodi se u izveštajima energetskog bilansa.

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je ugljen-dioksid ubedljivo najviše utiče na klimatske promene. Nije daleko 2026. godina, a srpske kompanije, privatne i državne, ili će se prilagoditi evropskoj regulativi ili plaćati dodatne troškove. 

Z.S/Euronews

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu