Analiza

EP u košarci: Groteskno suđenje 2

Kako ga zaustaviti: Nikola Jokić

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

7. 9. 2022. / 7.58

EP u košarci: Groteskno suđenje

Jedna od posledica sukoba između Svetske košarkaške federacije i Udruženja evropskih košarkaških liga je suđenje ispod svakog kriterijuma na EP u košarci. U pozadini je borba za moć i kontrolu toka novca koja šteti košarci

Sukob između Svetske košarkaške federacije (FIBA) i Udruženja evropskih košarkaški liga (ULEB) traje već godinama i ne nazire mu se kraj. Kontrola nad protokom novca i arogancija suprostavljenih snaga šteti košarci u svakom pogledu.

Kvalifikacije za Svetska i Evropska prvenstva kao i Olimpijske igre igraju se u terminima koji nikome ne odgovaraju, pa su zbog toga najbolje reprezentacije prinuđene da igraju sa rezervnim timovima jer igrači koji igraju u NBA ligi i Evroligi često nisu u mogućnosti da se odazovu pozivu nacionalnih selektora. To za posledicu ima, na primer, da se Slovenija kao Evropski prvak u košarci nije plasirala na Svetsko prvenstvo u Kini, a Srbija kao svetska košarkaška velesila nije prošla kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju i strepi za učešće na Svetskom prvenstvu 2023 u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

Jedna od posledica sukoba između FIBA i ULEB-a je i da najbolje sudije iz Evrope ne sude takmičenja pod pokroviteljstvom FIBA. Komične su situacije sa ovogodišnjeg prvenstva Evrope kada nepoznate sudije koje ne mogu da nađu svoje mesto u evropskim klupskim takmičenjima sude najvećim svetskim košarkaškim zvezdama. Greške koje se dešavaju su neverovatne. Jokić, Adetokumpo i Luka Dončić u čudu gledaju kako im košarkaški polupismene sudije dosuđuju namerne lične greške u trenutku kada su oni faulirani, korake kada ih niko u dvorani ne vidi ili lične greške u napadu koje ne bi prošle ni u takmičenju osnovnih škola.

Najbolji primer užasnih grešaka koje se događaju je odluka sudija na meču Litvanije i Nemačke da ne dosude slobodna bacanja posle tehničke greške koju je dobio trener Nemačke. Posle žalbe koju je tim Litvanije dostavio FIBA nakon meča dobili su odgovor koji se graniči sa neslanom šalom: "Po završetku utakmice, reprezentacija Litvanije je uložila protest zbog nedosuđivanja zasluženog slobodnog bacanja nakon tehničke greške dodeljene timu Nemačke na 1:26 do kraja treće četvrtine. Žalba ne može da bude usvojena jer su razlozi za protest dostavljeni posle predviđenog roka od 60 minuta posle završetka utakmice. Takođe, i da je žalba dostavljena u propisanom vremenu, bila bi odbijena, pošto navedeni razlog nije jedan od razloga zbog kojih se žalba može podneti".

 Ova odluka je mogla posledično da utiče na ishod meča. Sudije koje su sudile meč su suspendovane sa takmičenja. Ostaje da se nadamo da sudije neće uticati na ishode mečeva u borbi za medalje.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu