SP u Kataru

Entoni Blinken: Kritika FIFA-e i podrška različitosti i inkluziji 2

Pravila Svetskog prvenstva: Doha

Foto: AP

22. 11. 2022. / 16.41

Entoni Blinken: Kritika FIFA-e i podrška različitosti i inkluziji

Američki državni sekretar rekao je da niko na fudbalskom terenu ne bi trebalo da bude primoran da bira između podržavanja LGBT vrednosti i igranja za svoju reprezentaciju, a povodom upozorenja FIFA-e da kapiteni ne nose "One love" trake

"Uvek je zabrinjavajuće kada vidimo bilo kakva ograničenja slobode izražavanja", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken kritikujući danas Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA), koja je zapretila igračima da će dobiti žute kartone na Svetskom prvenstvu u Kataru ako budu nosili kapitenske trake u duginim bojama u znak podrške LGBTQ zajednici.

"Posebno je tako kada se radi o izražavanju podrške različitostima i inkluziji. Mislim da niko na fudbalskom terenu ne bi trebalo da bude primoran da bira između podržavanja tih vrednosti i igranja za svoju reprezentaciju", naveo je Blinken na konferenciji za novinare s katarskim kolegom u Dohi.

Traka One love (Jedna ljubav) trebalo je da bude podrška LGBTQ zajednici u zemlji u kojoj su te osobe zakonom diskriminisane. Kapiteni sedam evropskih reprezentcija odustali su od trake "One love’ nakon pritiska FIFA

FIFA je upozorila ekipe da će njihovi igrači uoči utakmica dobiti žute kartone ako kapiteni budu nosili trake sa natpisom "One Love“  koje nije ona odobrila. Sedam evropskih reprezentacija koje su nameravale da nose kapitensku traku u duginim bojama na utakmicama u Kataru navele su da su bile spremne da plate novčane kazne zbog toga, ali da ipak ne mogu da preuzmu rizik od žutih kartona za svoje igrače.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu