Svet

Eksplozija u Kabulu: Teroristički napad na ambasadu Rusije 2

Primat nad Islamskom državom: Talibanski borci u Kabulu

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

5. 9. 2022. / 14.54

Eksplozija u Kabulu: Teroristički napad na ambasadu Rusije

Bombaš-samoubica aktivirao je eksploziv u blizini ulaza u ambasadu Ruske Federacije u Kabulu. Stradala su dva člana osoblja ambasade, a poginulo je i desetine avganistanskih civila koji su čekali u redu za vizu

Naoružani stražari kod ruske ambasade u Kabulu uočili su bombaša-samoubicu, pucali u njega i ubili ga pre nego što je stigao do mete, rekao je šef policijskog distrikta u kojem se nalazi ambasada Mavlavi Sabir. Međutim, bombaš-samoubica je uspeo da aktivira eksploziv u blizini samog ulaza u ambasadu. Eksplozija se desila baš kada je ruski diplomata izašao da pročita spisak ljudi koji čekaju u redu za vizu, zbog čega je veliki broj žrtava i povređenih među avganistanskim civilima.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da su ubijena dva člana osoblja ambasade, sekretar Šah Mahmud i pripadnik obezbeđenja. Ruska ambasada je objavila saopštenje u kome kaže da je u bliskom kontaktu sa avganistanskim službama koje istražuju okolnosti napada, a talibanske vlasti su blokirale deo grada u kojem se nalazi ambasada, dok snage bezbednosti oduzimaju kamere i telefone ljudima koji su se tu zatekli.

Još uvek niko nije preuzeo odgovornost za teroristički napad, ali od kada su se avgusta prošle godine talibani vratili na vlast u Avganistanu, većinu takvih napada, koje gotovo po pravilu izvode bombaši samoubice, organizuje Islamska država. Islamska država optužuje talibane za izdaju, zbog toga što su sa Amerikancima sklopili mir koji im je omogućio da preuzmu vlast u celoj zemlji.

Rusija je jedna od nekoliko zemalja koje su zadržale ambasadu u Kabulu pošto su talibani preuzeli vlast. Mada Moskva zvanično ne priznaje talibansku vladu, sa njom se pregovara o ekonomskoj saradnji. Ništa manje nije važna saradnja u oblasti bezbednosti, pošto se Moskva plaši da bi moglo doći do "izvoza“ islamskog ekstremizma iz Avganistana na njenu teritoriju, preko bivših sovjetskih republika Tadžikistana i Uzbekistana, koje se graniče i sa Rusijom i sa Avganistanom.

M.T./Rojters/Al Jazeera/Sputnjik/RT

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu