Intervju

Ekskluzivno za „Vreme“: Čuveni trener Dejvid Blat o srpskoj i kanadskoj reprezentaciji 2

Foto: AP/Tony Dejak

8. 9. 2023. / 6.22

Ekskluzivno za „Vreme“: Čuveni trener Dejvid Blat o srpskoj i kanadskoj reprezentaciji

„Radujem se današnjoj velikoj utakmici sprskog i kanadskog nacionalnog tima. To su dve reprezentacije sa dugom košarkaškom istorijom, ali različitim programom razvoja igrača i uspesima na međunarodnoj sceni. Očigledno je da je tim Srbije porastao i sazreo, da je veoma uspešan i poštovan i da ima predivnu istoriju", kaže nekadašnji trener Klivlend Kavalirsa, reprezentacije Rusije i Makabija koji je sada član stručnog štaba kanadskog nacionalnog tima

Među navijačima i ljubiteljima košarke uoči današnjeg polufinalnog meča između košarkaške reprezentacije Srbije i Kanade na Svetskom prvenstvu u košarci vlada euforija. Očekivanja srpskih navijača su velika s obzirom na to šta su reprezentativci Srbije do sada pokazali pod vođstvom trenera Svetislava Pešića – posvećenost, disciplinu, snagu i znanje.

Legendarni američki košarkaški trener Dejvid Blat, koji trenutno radi kao savetnik u stručnom štabu kanadske reprezentacije, komentarisao je pred današnji meč ekskluzivno za portal "Vremena“ kako vidi oba tima.

"Radujem se današnjoj velikoj utakmici sprskog i kanadskog nacionalnog tima. To su dve ekipe sa velikom košarkaškom tradicijom, ali različitim programom razvoja igrača i uspehom na međunarodnoj sceni. Očigledno je da je tim Srbije porastao i sazreo i da je veoma uspešan i poštovan sa predivnom istorijom,“ kaže Blat.

 

Pročitajte još: Srbija u polufinalu SP u košarci: Pametno i složno

 

"Srbija ima neke od najboljih igrača i košarkaških trenera u evropskoj istoriji. Rezultati govori sami za sebe i to ne smemo da previdimo jer je postalo deo srpske kulture i tradicije, a svakako i deo priče velike srpske košarke.“

Prema njegovim rečima, Kanada je u drugačijoj fazi, ona pokušava da razvije program koji će joj omogućiti da sanja o održivoj i novoj tradiciji kanadske košarke.

"Naravno, poslednjih godina smo mogli da vidimo mnoge odlične kanadske igrače u NBA i evropskim timovima, nacionalni tim, međutim, još nije imao prilike da uživa u takvim uspesima. Nadam se da će uspeti da pokaže kako mladići iz lokalnih gradova mogu da budu uspešni. Radimo na tome, pokazali smo na ovom Svetskom prvenstvu veliki napredak i srećni smo i ponosni što smo u ovoj fazi takmičenja, što se takmičimo u polufinalu. Nadamo se da ćemo igrati najbolje što možemo protiv odličnog srpskog tima i videćemo kakav će rezultat biti", kaže Dejvid Blat.

On je do 2019. godine radio kao glavni trener u NBA, vodio je evropske klubove i reprezentacije.
Tokom sjajne karijere ostvario je veliek uspehe, uključujući osvajanje Evrolige 2014. godine sa Makabijem, Evropskog prvenstva 2007. sa reprezentacijom Rusije, kao i plasman u finale NBA plej-ofa kao glavni trener Klivlend Kavalirsa 2015. godine.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu