KiM

Edvard Džozef: Kriza na Kosovu odgovara i Vučiću i Kurtiju 2

Foto: Tviter/Lajcak

13. 9. 2023. / 9.19

Edvard Džozef: Kriza na Kosovu odgovara i Vučiću i Kurtiju

Nakon više od četiri meseca, kosovski premijer Aljbin Kurtij i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u četvrtak u Briselu u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije (EU). Edvard Džozef, predavač na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu, kaže da nema velikih očekivanja od najavljenog sastanka

Poslednji sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan je 22. juna ove godine, zbog rastućih tenzija na severu Kosova, na poziv evropskih zvaničnika.

U četvrtak će se održati još jedan sastanak nakon više od čeitiri meseca zatišja. U zvaničnom saopštenju  kabineta visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnost Josepa Borela navedeno je da će se, pre sastanka s dvojicom lidera, održati sastanak i sa specijalnim predstavnikom EU-a za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Bez velikih očekivanja od sastanaka

Edvard Džozef, predavač na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu, kaže da nema velikih očekivanja od najavljenog sastanka. Prema njegovim rečima, bilo bi "prijatno iznenađenje“ da bude pomaka.

Govoreći u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Džozef kaže da bi Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, trebalo da podseti obe strane da imaju dogovor koji treba sprovesti.

Za rešavanje situacije na Severu Kosova, kaže, obe strane moraju da ispune svoj deo posla.

Međutim, dodaje Džozef, kriza odgovara i Vučiću i Kurtiju.

"Vučić ima koristi od svega što ga drži podalje od toga da primeni sporazum za koji Sjedinjene Države i Evropska unija kažu da ga je prihvatio. Kurti svakako ima koristi jer je pritisak sada samo na koracima za deeskalaciju (situacije na Severu), a ne o pitanju Zajednice (opština sa srpskom većinom)“, kaže Džozef.

Prema njegovim rečima, Vučić nije partner SAD, ali je Kurti "izuzetno težak i neodgovoran u pristupu rešavanja problema Severa Kosova“ i to nije u skladu sa tim da budete dobar partner sa Sjedinjenim Državama i Zapadom.

Ceo intervju pročitajte na RSE

 

Z.S/RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu