Svet

Džulijan Asanž: Nova borba protiv izručenja 2

Foto: AP

9. 6. 2023. / 16.51

Džulijan Asanž: Nova borba protiv izručenja

Britanski Visoki sud odbacio je žalbu osnivača Vikiliksa na izručenje. Tim Asanžovih advokata sledeće nedelje će ponovo podneti žalbu

Novinar i osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je već četiri godine u zatvoru Belmarš, odakle može biti izručen Americi gde mu preti doživotna robija. Nastavlja svoju borbu da se to ne desi. 

Britanski Visoki sud pre dva dana odbacio je njegovu žalbu na izručenje koju je uložio još u junu prošle godine.

Stoga je njegova supruga Stela Asanž napisala na Tviteru da će tim Asanžovih advokata sledeće nedelje ponovo uputiti žalbu i da bi u tom slučaju on bio saslušan pred novim sudijama. 

Kazna od 175 godina zatvora koja preti novinaru dala je povod za zabrinutost njegovoj porodici i obožavateljima. Asanžov otac Džon Šipton rekao je da su osnove njegovog sina za novo saslušanje "jasne, čvrste i pravedne“.

Podsetimo, SAD traži izručenje Asanža zbog objavljivanja poverljivih dokumenata na Vikiliksu 2010. godine.

Povodom ovog slučaja, ponovo se oglasila organizacija "Reporteri bez granica“. 

"Apsurdno je da jedan sudija donese odluku na tri stranice koja će trajno uticati na novinarstvo širom sveta. Vreme je da se zaštite novinarstvo i sloboda medija“, rekla je direktorka ove organizacije Rebeka Vinsent.

Ona je podsetila i na poziv organizacije predsedniku Bajdenu da odbaci ove optužbe i zatvori slučaj protiv Asanža.

Aktuelnog američkog predsednika su optuživali mnogi kritičari za licemerje u slučaju Asanža. Sa jedne strane je podršku slobodnoj štampi učinio delom svoje kampanje, dok je sa druge njegovo ministarstvo pravosuđa nastavilo Trampovu politiku ciljanja na Asanža.

U aprilu je trebalo da direktorka “Reportera bez granica” Rebeka Vinsent i generalni sekretar organizacije posete Asanža u Belmaršu, ali im je ta poseta u poslednjem trenutku otkazana. Nakon toga počeli su globalnu kampanju za oslobađanje Asanža.

A.E./Gardijan/Dojče vele

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu