Komentar nedelje

Dvorske intrige: Izvesna budućnost Gorana Vesića 2

Čovek za "mega" projekte: Goran Vesić

Foto: Tara Radovanović/Tanjug

17. 6. 2022. / 7.39

Dvorske intrige: Izvesna budućnost Gorana Vesića

Za zakletog prijatelja armiranog betona i neprijatelja svake zelene površine ne treba se brinuti. Završavaće on i dalje Vučiću sve poslove u Beogradu – a možda i šire – koji se označavaju sa „mega“. U odnosu na bivšeg zamenika gradonačelnika, opoziciji Šapić dođe kao lep i sunčan proletnji dan

Aleksandar Šapić će biti gradonačelnik Beograda – obnarodovala  je premijerka i prva naprednjakinja glavnog grada Ana Brnbić. A Goran Vesić? Kakva je sudbina čovjeka koji je zaštitni znak prestolnice poput krana NN investitora? Zar je moguće da će ovaj zakleti prijatelj armiranog betona i neprijatelj svake zelene površine ispasti iz kadrovskog ringišpila?

"Možda će biti na nekoj drugoj funkciji, a možda i neće“, jasna je Brnabić da jasnija ne može biti. Opa! Najagilnijem i najžešćem naprednjačkom renegatu trese se stolica. O Vesićevoj političkoj sudbini sada odlučuju partijiski drugovi koji i te kako znaju da ga Šapić ne može vidjeti ni nacrtanog…

Dosta smo se pravili šeret-budale. Šapić je najneuspješnija akvizicija u istoriji Srpske napredne stranke i biće gradonačelnik samo zato što je to prije izbora najavio Aleksandar Vučić. Naime, šef države i partije voli da gradi imidž čovjeka koji drži riječ, pa kud puklo da puklo. Puštanje Šapića niz vodu u tom kontekstu lako bi se moglo smatrati za znak slabosti i kolebanja – ako ne i nešto gore u čudesnom naprednjačkom svijetu.

Ali, što će biti sa Vesićem? On je neko koga se Vučić ne odriče tek tako. Za razliku od Šapića ima živce za debate sa neistomišljenicima, zna sve i svakog, te –  najvažnije – završava poslove ma kakvi god oni bili. Ovdje nije nevažno ni to što od slabog izbornog rezultata SNS-a u Beogradu može oprati ruke: Vesićeva samostalna i prilično bizarna kampanja u kamperu sada pokazuje svoj smisao – upozoravao je Vučića i drugove da im ne valja pos’o sa Šapićem, ali džaba.

Budući gradonačelnik zato je prijelazno rješenje. Drugim riječima – jasan znak da Beograd na proljeće čekaju vanredni izbori kao što je Vučić i obećao Draganu Đilasu. Do tada, malo je vjerojatno da će se Šapić uspjeti afirmirati kao gradski otac, pogotovo u radnom okruženju koje je kreirao Vesić.

A za njega, Vesića, nema brige. Kao ministar ili siva eminencija bez ikakve funkcije, on će i dalje biti ključni Vučićev izvođač radova u svemu što se u Beogradu označava sa "mega“. Naravno, u pitanju su metro, nacionalni stadion i svaka druga kapitalna investicija po mjeri naprednjaka i njihovih klijenata. U odnosu na Gorana Vesesića, opoziciji Šapić dođe kao lijep i sunčan proljetni dan.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu