U novom broju: Intervju, Jovo Bakić

Društvo je pod teškim opijatima 2

Foto: Marija Janković

30. 3. 2023. / 9.53

Društvo je pod teškim opijatima

“Ono što se naziva intelektualnom elitom verovatno je najpropaliji deo društva. Oni nisu u nuždi da se prodaju, oni se prodaju iz obesti da bi živeli udobnije nego do sada, jer potrebe su narasle. To je tragično i zato više optužujem njih nego običnog čoveka koji radi od jutra do mraka, pa ga stave u autobus sa sendvičem da ide negde da aplaudira”

U poslednjih nekoliko nedelja upadljivi su napadi vlasti na desnu opoziciju, naročito na Zavetnike, Dveri, Novi DSS i Narodnu stranku. Ovo je vidljivo u medijima, po društvenim mrežama, zidovima zgrada, na trotoarima… Ostali deo opozicije je ovog puta ostao po strani, odnosno na njih se trenutna crna propaganda vlasti ne odnosi.

O tome šta je razlog da su baš desničari trenutno na meti vlasti govori vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Jovo Bakić, autor, između ostalih, knjige “Evropska krajnja desnica 1945–2018”.

JOVO BAKIĆ: Činjenično je Kosovo priznato i to dovodi do rasta desničarskog raspoloženja. To nije ništa ni neobično ni neočekivano, a nepomenik (Aleksandar Vučić, prim. nov.) dobro analizira istraživanja javnog mnjenja koja često naručuje. On je verovatno uočio da sledi rast desnice. Sad želi da preventivno deluje, da pokuša u korenu da saseče mogući rast krajnje desnice, a ona je dobrim delom dosad bila pod kontrolom režima.

Najbitnije, režim kontroliše najvažnije navijačke grupe preko njihovih vođa, koji su najčešće duboko u organizovanom kriminalu, zagovaraju ekstremno-desničarske ideje, a navijanje i politika čine smokvin list kojim prikrivaju kriminal…

 

Pročitajte ceo intervju sa Jovom Bakićem u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (30. marta)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu