Crna Gora

Dritan Abazović: Nova Vlada je spremna 2

Spreman da bude premijer: Dritan Abazović

Foto: AP Photo/Risto Bozovic

20. 4. 2022. / 15.13

Dritan Abazović: Nova Vlada je spremna

Nova crnogorska Vlada je spremna. Potpresednik skupštine Strahinja Bulajić koji je odbijao da sazove Skupštinu dao je ostavku. Nastavak borbe protiv kriminala i korupcije, kao i ekonomski razvoj biće dva ključna stuba na kojima će Vlada počivati

Piše: F.M.
Dosadašnji potpresednik crnogorske Vlade i lider građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je u sredu na konferenciji za medije u Vili Gorica da je obavestio Skupštinu da je Crna Gora spremna da dobije novu, 43. Vladu. Dodao je da će Skupština o novoj vladi verovatno glasati nakon praznika.

Ciljevi ove manjinske vlade će biti, kaže Abazović, “nastavak borbe protiv kriminala i korupcije, dinamiziranje pregovora sa EU, nastavak započetih ekonomskih reformi, regulisanje odnosa sa verskim zajednicama, reforma javne uprave, ravnomerni regionalni razvoj kao i pročišćavanje biračkog spiska”.

Prethodno je potpresednik skupštine Strahinja Bulajić, kadar Demokratskog fronta, podneo ostavku na to mesto. On je bio jedina tehnička smetnja lideru URA-e da se sazove sednica Skupštine i glasa o formiranju nove Vlade.

Maniinska Vlada će imati 20 ministara, ali 18 resora, dva ministra će biti bez portfelja. O konkretnim imenima Abazović nije hteo da se izjašnjava, jer će, kako je rekao, ona biti objavljena kada bude zakazana sednica.

Abazović očekuje podršku 46 od 81 poslanika. Manjinsku Vladu će pored građanskog pokreta URA činiti partije nacionalnih manjina, Socijalistička narodna partija (SNP), Socijaldemokratska partija (SDP) i Savez građana CIVIS, koji je bio u koaliciji sa URA-om na izborima.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Mila Đukanovića da se njegova Demokratska partija socijalista (DPS), od čije podršće će Abazovićeva vlada zavisisti, vraća na vlast, rekao je da “nema ništa protiv ako neko tako želi da hrani birače”, ali i da ne vidi problem u tome da li će DPS "po dubini“ dobiti neku funkciju. Dodao je da je “DPS pokazao malo veći stepen tolerancije”, misleći pritom na Demokratski front i Demokrate.

U javnosti se spekuliše da će barem dve fotelje pripasti SDP-u, a konkretno su se pominjali njen potpresednik Raško Konjević i počasni predsednik Ranko Krivokapić, koji su svojevremeno bili u koaliciji sa DPS-om.

Alternativa manjinskoj vladi za izlazak iz političke krize u kojoj se Crna Gora nalazi već nekoliko meseci bili su prevremeni izbori. Abazović je danas dodao da nije protiv izbora, ali da “jeste protiv izbora kad ne funkcionišu institucije”.

Kako će funkcionisati 43. Vlada Crne Gore čiji je jedan od glavnih ciljeva borba protiv kriminala i korupcije, za koje je Abazović optuživao  Đukanovića i njegov DPS-om, ostaje da se vidi. Čini se već sada da se Dritan Abazović debelo zaigrao u igri koja je unapred izgubljena.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu