Vesti

Dragan Đilas: Razgovor sa Vučićem u interesu građana i države 2

Soliranje na Andrićevom vencu: Dragan Đilas

Foto: Zoran Zestić/Tanjug

10. 4. 2022. / 20.46

Dragan Đilas: Razgovor sa Vučićem u interesu građana i države

U Srbiji koja se davi u mržnji i podelama bez šanse za napredak kaže da kao predsednik Stranke slobode i pravde ide da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ne bi li odbranio volju Beograđana koji su glasali za promene. A oni koji imaju sumnju šta će da kaže, nisu izgleda nikad ni bili dostojni podrške koju im je dao da budu kandidati Stranke slobode i pravde kada drugi nisu verovali u njih

"U normalnoj zemlji razgovor predstavnika vlasti i opozicije ne bi ni bio događaj, a pošto nemamo takvo društvo želim da povlačim poteze koji će, verujem, doprineti normalnosti i smanjenju podela u Srbiji“, poručio je u nedelju u pisanoj izjavi predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas uoči sutrašnjeg sastanka sa Aleksandrom Vučićem

Kaže da je poslednjih godina dva puta okupljao opoziciju i nezavisne intelektualce u želji da se smeni vlast Srpske napredne stranke, a da su ga sada pojedini opozicionari proglasili izdajnikom i pre nego što je razgovarao sa Aleksandrom Vučićem.

U Srbiji koja se davi u mržnji i podelama bez šanse za napredak, istakao je Đilas, kao predsednik SSP-a ide da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ne bi li odbranio volju Beograđana koji su glasali za promene.

"Oni koji imaju sumnju šta ću da kažem, nisu izgleda nikad ni bili dostojni podrške koju sam im dao da budu naši kandidati i kad drugi nisu verovali u njih. Nikada nisam molio Vučića za funkciju i podršku kao neki koji me takođe kritikuju, već sam za razliku od njih svojevremeno odbio ponude da sarađujem sa SNS-om i budem potpredsednik Vlade i gradonačelnik“, napisao je Đilas.

I dalje: "Zašto bih sada pristao na bilo šta drugo osim odbrane izborne volje većine Beograđana? Moj opozicini legitimitet neka preispituje ko želi, ja od borbe za demokratsku Srbiju neću odustati, iako sam platio svih ovih godina najvišu moguću cenu, osim još sopstvenog života“.

Đilas objašnjava da u trenutku kada niko nema legitimnu većinu i kada izbori moraju da se ponove na više od 200 mesta, a Gradska izborna komisija to osporava, želi da pokuša da odbrani glasove Beograđana i želju za promenom, tražeći nove izbore i bolje i slobodnije uslove na njima.

Takvu dužnost, kaže, ima i kao nekadašnji gradonačelnik i za svoje poteze je spreman da plati političku cenu, jer da je izborna volja građana važnija od bilo kakvog političkog kapitala. Po njemu bez novih izbora ne može da se zaštiti izborna volja građana.

"Mislim da Vučić u bilo kom trenutku može da napravi većinu, jer svi dobro znaju da mandat pripada odbornicima, kao što znaju da su pojedine stranke opozicije idološki bliže SNS-u“, obrazlaže Đilas svoj razgovor sa Vučićem i kaže da veruje "da je i Vučić svestan da bi takva njihova pobeda u Beogradu bila nelegitimna i lažna i da ne bi odražavala većinsko raspoloženje građana u Beogradu.“

Đilas je poručio onima "koji imaju problem sa sopstvenom savešću i koji bi otrčali na javni i tajni poziv“ da nastave da osporavaju njegovu javno iznetu želju da kao predsednik SSP-a ode i razgovara. "Kao nekada Miloševiću“, kaže Đilas, "reći ću i Vučiću sve što mislim o njegovoj vlasti i što sam toliko puta javno govorio, uveren da ću uspeti da vodim dijalog u višem interesu građana i države, za smanjenje tenzija sa željom da Srbija bude demokratska zemlja.“

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu