Izmene Krivičnog zakonika

Doživotni zatvor za silovatelje, strože kazne za porodično nasilje 2

Foto: Pixels

17. 9. 2023. / 15.38

Doživotni zatvor za silovatelje, strože kazne za porodično nasilje

Tokom sledeće godine očekuju se izmene Krivičnog zakonika koje podrazumevaju doživotni zatvor za silovatelje, strože kazne za porodično nasilje i veće sankcije za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja

Izmenama Krivičnog zakonika (KZ), koje je predložilo Ministarstvo pravde, predviđeno je da se za sve oblike krivičnih dela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba sa detetom može izreći i kazna doživotnog zatvora, rekla je ministarka pravde Maja Popović. 

Pooštrene kazne za nasilje u porodici

Popović je u intervjuu za "Politiku" navela da će biti znatno pooštrene i kazne za nasilje u porodici. 

Za osnovni oblik krivičnog dela nasilje u porodici predloženo je da se pooštri i propiše kazna zatvora od šest meseci do pet godina, umesto kazne zatvora od tri meseca do tri godine koja je sada propisana. 

Ministarka je rekla da bi pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivično delo nasilje u porodici, trebalo značajno da ohrabri sve žene da ne trpe nasilje i da ga bez straha prijave i budu uverene da će država biti tu za njih da ih zaštiti. 

Hitni pozivi za prijavu nasilja u porodici mogu se izvršiti na broj 0900-100-600 od 00 do 24 časa, besplatnim pozivom.

Veće sankcije za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja

U skladu sa inicijativom roditelja dece nastradale na pešačkim prelazima i u javnom saobraćaju, biće menjane i sankcije za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja.

“Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju” osnovano je u maju ove godine. 

Za izmenu Zakona i strože kazne zalagalo se više od 30 porodica koje su izgubile svoju decu u saobraćaju i koji su se aktivno  borili za bezbednost druge dece i kroz svoje lične priče ukazali na nedostatke u sistemu, sporost krivičnih postupaka i blage kazne. 

Z.S/RTV

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu