Univerzitet

Doktorat Jelene Trivan: Opstrukcija provere plagijata 2

Foto: Tanjug

15. 9. 2023. / 15.22

Doktorat Jelene Trivan: Opstrukcija provere plagijata

Filološki fakultet izabrao je dva člana u stručnu komisiju, Univerzitet u Beogradu predložio jednog, ali nedostaje jedan član koga treba da imenuje Nacionalni savet za visoko obrazovanje

Stručna komisija koja bi zbog sumnje na navodni plagijat trebalo da analizira doktorsku disertaciju bivše direktorke Službenog glasnika, a danas direktorke Telekoma Srpske Jelene Trivan i dalje nije formirana.

Kako podseća list "Danas", Filološki fakultet izabrao je dva člana u stručnu komisiju, Univerzitet u Beogradu predložio jednog, ali nedostaje jedan član koga treba da imenuje Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

Filološki fakultet u Beogradu, na kome je Trivan odbranila doktorsku disertaciju, pre 15 meseci se obratio Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje sa zahtevom da izabere jednog člana kako bi stručna komisija mogla da bude formirana, ali Savet do danas to nije uradio.

Od Vikipedije do seminarskih radova

O doktoratu Jelene Trivan "Vreme" je pisalo 2019. u tekstu "Anatomija jedne disertacije".

Prema istraživanju "Vremena", Jelena Trivan je bez navođenja izvora prepisala barem petnaest odsto svoje teze, i to računajući samo literaturu dostupnu na srpskom jeziku.

Išlo se od kopiranja sa neproverenih foruma i Vikipedije i iz nepotpisanih seminarskih radova dostupnih na internetu, pa sve do publikacija Matice srpske i knjige Boška Obradovića u izdanju Dveri.

Takvom je tezom Jelena Trivan završila akademski sprint: za samo tri godine kroz master i doktorske studije, uvek uz najviše ocene.

Očigledna opstrukcija

Jelena Jerinić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union, ne može da pronađe nijedan logičan, praktičan ili pravno utemeljeni razlog da Nacionalni savet za visoko obrazovanje ne uradi svoj posao punih 15 meseci.

"Nacionalni savet za visoko je svo to vreme održavao sednice, mada o tome nemam mnogo traga na njihovom veb sajtu. Bilo bi zanimljivo proveriti da li je u istom periodu imenovan član u neku drugu stručnu komisiju. Moje iskustvo kao članice stručne komisije u jednom drugom predmetu plagijata je da je NSVO imenovao člana u relativno kratkom roku", kaže Jerinić.

Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka, navodi da je Filološki fakultet odradio svoj posao u pogledu sumnje na plagijat u doktoratu Jelene Trivan, ali da opstrukcija očigledno dolazi sa najvišeg mesta u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje i iz političkih krugova.

Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri, koji je 2019. podneo zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja protiv Trivan, smatra da je ona "zaštićena osoba u vladajućem režimu.

"Lično sam u njenom radu pronašao ukradene čitave pasuse iz mojih članaka za koje nije naveden autor", ističe Obradović.

B.G./Danas/Vreme

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu