Politika

"Dokle više": Da li će najmlađi glasači izaći na izbore? 2

Foto: Pixabay

10. 11. 2023. / 14.01

“Dokle više”: Da li će najmlađi glasači izaći na izbore?

Kampanju “I ti se pitaš!” pokrenuli su mladi kako bi podstakli svoje vršnjake da izađu na glasanje. Kako kažu, nemaju nameru da bilo kome sugerišu za koga treda da glasa, već samo da ukažu mladima koliko njihov glas ima uticaja na budućnost

Udruženje "I mi se pitamo" priključilo se kampanji "Dokle više" čiji je cilj da pozove na masovni izlazak na birališta. Reč je o kampanji “I ti se pitaš!” koju su pokrenuli mladi da bi podstakli svoje vršnjake da se infomišu o izbornom procesu i izađu na glasanje.

Osnivačica organizacije  "I mi se pitamo" Dorotea Vasić kaže za portal “Vremena” da su mladi, nažalost, dosta nezainteresovani za politiku. Kako kaže, to proizilazi iz neinformisanosti, za koju ne možemo u potpunosti da ih krivimo, jer mladi ni nemaju gde adekvatno da se infomrišu. 

“Kod nas postoje dve vrste medija i rekla bih da niko od njih ne želi dovoljno da se upusti u istraživanje i da mlade ozbiljno infomiše o politici. Onda smo mi odlučili da taj zadatak preuzmemo na sebe i da svoje vršnjake sami informišemo i podstaknemo ih da glasaju”, kaže Vasić.

Ona objašnjava da nemaju nameru da nameću svoje mišljenje za koga treba da se glasa, već je da je poenta samo da se izađe na izbore. 

“Naši vršnjaci uglavnom govore ‘nemam za koga da glasam’ ili ‘ne znam za koga da glasam’ ili ‘izaćiću ako mi kažeš za koga’, a to je mnogo glupo. Treba samo da se udružimo kako nas ne bi više niko nipodaštavao”, kaže Vasić.

U okviru kampanje “I ti se pitaš!” organizovali su radionicu sa simulacijom glasanja. 

“Hteli smo da naši vršnjaci vide da izborni proces nije nešto čega se treba plašiti. Kao i da vide samu proceduru izbornog procesa, jer niko nas o tome ne uči. Za simulaciju glasanja smo izabrali temu – ko treba da nastupa ispred Skupštine u novogodišnjoj noći. 

Želeli smo da pokažemo mladima, da ako imaju mišljenje o tome, i ako misle da njihov glas vredi kada je u pitanju takva neka tema, da je njihov glas o tome ko će da bude na vlasti još važniji.

Ja lično izlazim na glasanje zato što bih volela da budem deo neke promene. Ili ako do te promene ne dođe, bar da znam da nisam doprinela tome da sve ostane kako je trenutno”, kaže Vasić. 

Iz ove organizacije navode da je samo 0.7 odsto mladih uopšte zainteresovano za politiku.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu