Vesti

Dojave o bombama: Deluje kao da je organizovano 2

Na radost učenika: Nastava obustavljena zbog dojave o bombi

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

16. 5. 2022. / 11.22

Dojave o bombama: Deluje kao da je organizovano

Posle Air Serbia, tržnog centra i železničke stanice  na red su došle škole: jutros je zbog dojava o bombama evakuisano stotinak beogradskih osnosnih i srednjih škola. Dojave su bile lažne. Marija Pavlović iz BCBP-a smatra da je akcija bila organizovana

Beograd je u poslednje vreme preplavljen lažnim dojavama o bombama. Jutros je evakuisano stotinak osnovnih škola na teritoriji glavnog grada, nakon što su nepoznati počinioci elektronskom poštom obavestili škole da su u zgradi postavljene eksplozivne naprav. Ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije saopštio da dojave stižu iz inostranstva.

Škole su evakuisane, a specijalni timovi policije za deminiranje su upućeni da prečešljaju prostorije. Kao ni ranije, ništa nije pronađeno.

Istraživačica Beogradskog centra za bedzbednosnu politiku Marija Pavlović kaže za portal “Vremena” da “ovo izgleda kao da je organizovano”, te da policiji uopšte “nije lako da uđe u trag počiniocu”, pogotovo ako neko zna kako sistem funkcioniše.

Dodaje da je dodatni problem kada su dojave poslate elektronskom poštom. “Postoje mejlovi koji se šalju bez pravljenja naloga i nakon slanja poruke nestaju”, objašnjava zašto policija za sada možda ni ne može da pronađe odgovorne.

Na pitanje šta će biti ako se nastavi sa lažnim dojavama, ona kaže da “policija mora da izađe na teren i preduzme operativne radnje”.

U nedelju se na meti dojave našla železnička stanica Novi Beograd, pa su vozovi na relaciji Beograd – Novi Sad kasnili više od sat vremena. U petak je evakuisan tržni centar Galerija, nakon sličnog poziva, a prisutni posetioci su bili vidno ležerni tokom evakuacije, shvatajući da se verovatno radi o još jednoj lažnoj dojavi.

Kako je preneo "Danas“, pojedini roditelji su zvali njihovu redakciju ogorčeni što policija već mesecima ne može da uđe u trag počiniocima.

Iako ove situacija nisu retkost, u poslednje vreme su postale svakodnevnica u Beogradu. Počelo je sa dojavama da se eksplozivne naprave nalaze u avionima Air Serbia koji su uglavnom leteli za Moskvu, da bi se prelilo i na ostalu infrastrukturu. Sve je počelo nakon ruske invazije na Ukrajinu, a zanimljivo je da se poslednjih dana slično dešava i u Sarajevu.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu