Vlasnik Pinka

Dogovor je pao: Željko Mitrović ukida "Zadrugu" na preporuku Vučića 2

Foto: Tanjug

26. 5. 2023. / 7.22

Dogovor je pao: Željko Mitrović ukida “Zadrugu” na preporuku Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić sinoć je putem televizije Pink uputio molbu njenom vlasniku, Željku Mitroviću da razmotri da ukine rijaliti program "Zadruga". Odgovor je stigao putem društvenih mreža, gde je Mitrović objavio da će ovu molbu uslišti, u najkraćem mogućem roku

Z.S
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je u intervjuu za TV Pink rekao da je uputio molbu Željku Mitroviću da na ovoj televiziji ukine rijaliti programe i dodao da čeka njegovu rekaciju ovim povodom.

"I zamolio sam ga i rekao mu da jedan deo građana Srbije smatra da rijaliti nije dobra stvar i da ja znam kakav je njegov stav i gledalaca Srbije koji to gledaju, ali to je bila moja molba. Pre nego što sednemo i razgovaramo o tome. Zamolio sam ga pre nego što se o tome razovara u okviru REM-a, zamolio sam ga da sam razmotri mogućnost da to ukine – da li će ili neće, to ćemo da vidimo“, naveo je Vučić.

Odgovor je stigao brže od očekivanog: "Na preporuku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, doneo sam odluku da u najkraćem mogućem roku, ne dužem od desetak dana, ukinem rijaliti program "Zadruga". Verujem da je jedinstvo Srbije i procena predsednika Republike, važnija od svake vrste interesa Pinka i mog ličnog interesa", napisao je Mitrović na svom Tviter nalogu.

Nadležene institucije nisu reagovale na apele

Jedan od glavnih zahteva građana i opozicije, koji su se u najvećem broju do sada okupli na tri masovna protesta protiv nasilja, bilo je hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

U toku od  24 sata nakon dva masovna ubistva u Beogradu, pokret Kreni-promeni saopštio je da jepeticiju za oduzimanje dozvole televizijama Pink i Hepi zbog emitovanja rijaliti programa potpisalo više od 150.000 građana.

Iz ovog građanskog pokreta, tom prilikom su rekli da nadležne institucije nisu reagovale na 112 dopisa u vezi narodne inicijative iz 2019. godine za ograničavanje rijaliti programa.

"Četiri godine smo skupljali peticije, pravili proteste, predložili zakon u Skupštini, organizovali javne rasprave i tražili da se ukine nezakonito rijaliti nasilje na nacionalnim frekvencijama. Danas je objavljeno da će PINK za 10 dana ukinuti rijaliti Zadruga. Tražimo da se Zakon kojim tražimo ograničavanje rijaliti program i uvođenje najmanje pola sata programa za decu i maloletnike izglasa. Potpuno smo svesni da je ovo posledica pritiska poslednjih godina, a koji su kulminirali poslednjih nedelja zbog tragičnih događaja", navodi se u saopštenju Kreni-Promeni.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti je 27. aprila, uz performans ispred Vlade Srbije, predalo peticiju sa 60.000 potpisa građana za zabranu rijaliti programa u toku vanrednog stanja.

Z.S.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu