Univerzitetski Klinički centar Niš

Do kad će žene u Nišu čekati na pravo na abortus na lični zahtev 2

Foto: Dimitrije Nikolić/Tanjug

KLINICKI CENTAR NIS

7. 7. 2023. / 11.43

Do kad će žene u Nišu čekati na pravo na abortus na lični zahtev

Pacijentkinje neće moći da dobiju uslugu prekida trudnoće na lični zahtev u Kliničkom centru Niš sve dok ne dobiju saglasnost Ministarstva zdravlja

Taman kada pomislimo da prava žena u Srbiji ne mogu da budu više ugrožena nego što su sada, pojavi se novi slučaj "slobodne volje“ pod okriljem rečenice "mi to ne radimo.“ Ovog puta u pitanju je slučaj Marijane P. iz Niša koja je pokušala da na lični zahtev abortira u Kliničkom centru u Nišu, gde joj je, kako piše Nova.rs, rečeno da oni to ne rade i da joj je jedina opcija privatna klinika gde će to začas završiti.“ Marijana je to i uradila i platila više od 300 evra.

Svakako da je Marijana samo jedna od žena koje su odbijene i ne možemo da imamo podatak koliko ih je naišlo na zid u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Savetnica za prava pacijenata u Beogradu Lidija Ivanović za portal "Vremena“ kaže da pacijentkinja ima pravo da se obrati zaštitniku za prava pacijenata u Nišu, kao i da podnese žalbu direktoru te ustanove.

Zaštitnika za prava pacijenata u Nišu nismo uspeli da dobijemo, što već predstavlja prvu administrativnu prepreku za pacijente.

"Svakako da pacijentkinja može da se obrati direktoru ustanove, ali tu je veliki problem administracije koja može da potraje i žena je u bezizlazu. Pitanje je da li ta ustanova stvarno pruža usluge abortusa na zahtev ili ih uopšte ne pruža,“ kaže Milena Vasić iz Jukoma.

Međutim, kaže ona, ukoliko imaju uslove, a odbili su, to jeste povreda prava pacijenata. "Zakon kaže da bez ikakvih opravdanja možeš da dobiješ pravo na abortus i državna ustanova je u obavezi da izvrši zahvat. Napominje da pacijentkinja može  da tuži direktora ustanove za naknadu štete.

Zašto Ministarstvo zdravlja ne šalje saglasnost KC Nišu za obavljanje abortusa na lični zahtev

Pozvali smo Ministarstvo zdravlja gde su nam rekli da je dobijanje saglasnosti za obavljanje ove procedure i dalje u procesu i uputili nas na KC Niš.

Iz službe za informisanje KC Niš su nam rekli da Univerzitetski klinički centar u Nišu trenutno ne obavlja, odnosno ne pruža zdravstvenu uslugu prekida trudnoće na lični zahtev.

"Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, ali i medicinskoj doktrini, prekid trudnoće pre 10 gestacijske nedelje, radi se isključivo ukoliko za to postoje medicinske indikacije. Do sada u našoj zdravstvenoj ustanovi nije postojala mogućnost pružanja ovog vida vanstandardne usluge, odnosno prekid trudnoće na lični zahtev pacijentkinja," rečeno nam je iz Službe za informisanje KC Niš.

Dakle, poenta je da pacijentkinje neće moći da dobiju uslugu prekida trudnoće na lični zahtev u toj zdravstvenoj ustanovi, sve dok KC Niš ne dobije saglasnost Ministarstva zdravlja. Zasad nam u KC Niš kažu da oni ne krše ni jeedan Zakon Republike Srbije.

Ženama u Nišu ostaje da čekaju saglasnost Mnistarstva zdravlja, iako nije sigurno kada će se do dogoditi.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu