Intervju

Đorđe Miketić: Šodroš je poslednja linija odbrane 2

Narodni poslanik u akciji: Policija protiv demonstranata

Foto: Nenad Mihajlović/Tanjug

25. 10. 2022. / 13.21

Đorđe Miketić: Šodroš je poslednja linija odbrane

Građani koji mesecima stražare na Šodrošu u poslednjih nedelju dana imali su nekoliko okršaja sa policijom koja hoće da ih rastera da bi radnici kineske kompanije CRBC pripremili teren za izgradnju mosta preko Dunava. I nakon brutalnog postupanja policije i privođenja kažu da se neće povlačiti

Najveći sukob policije i nezadovoljnih građana dogodio se u nedelju:  povređeno je i privedeno nekoliko demonstranata, među kojima je bio i narodni poslanik Đorđe Miketić iz stranke Zajedno.

"Policija je već bila spremna za prekomernu upotrebu sile. Zato su nosili fantomke i bili bez istaknute značke i imena na uniformi. Prisustvo medija i veliki broj građana ih je sprečio da tamo dođe do velikog i brutalnog nasilja, a sve je bilo spremno. Čak ni hitna pomoć nije htela do dođe kada smo ih zvali zbog nekoliko povređenih građana", kaže za portal nedeljnika "Vreme“ Miketić.

Prilikom policijske intervencije privedeno je petoro građana, svi oni su sprovedeni u policijsku upravu i oduzeti su im telefoni.

Miketić priča da je njihov član i poverenik za opštinu Palilula Aleksandar Radosavljević sproveden pravo na suđenje po hitnom postupku, bez prava da se javi bilo kome, pa ni advokatu. Tamo su ga sačekala tri policajca iz Subotice koji su svedočili da je došao čamcem i uništavao imovinu.

“To apsolutno nije tačno”, kaže Miketić, “ ovo vam govori da je u pitanju politički montiran process, hteli su da ga osude po kratkom postupku i bez prava na advokata. Pošteni policajci iz Novog Sada okreću glavu od tog bezakonja".

Njemu su rekli da ne mogu da ga zadrže jer je narodni poslanik, mada je on želeo da ide sa njima i vidi iznutra tpostupanje policije i suda. “Možda su baš zbog toga mene pustili da ne bih svedočio 0 tim nameštenim suđenjima i nezakonitom tretmanu privedenih", kaže Miketić.

Kamp na Šordošu je i dalje na istom mestu, a sve veći broj Novosađana se priključuje protestima u pokušaju da odvrate vlasti od namere da na tom mestu izgradi most. Miketić navodi da očekuje podršku još većeg broja ljudi.

"Novi Sad je grad mira i slobode i za to će se građani izboriti jer je Šodroš sada poslednja linija odbrane zakona ove zemlje i dostojanstva slobodnih građana, dok sa druge strane stoje megalomanski paradržavni projekti koji gaze zakone ali i te građane zarad ogromnog profita", rekao je Miketić apelujući da se dijalog vrati u institucionalne okvire i da se formira nezavisna stručna komisija koja će da prouči 11.000 primedbi na ovaj projekat.

"Mi zagovaramo insitucionalnu borbu argumentima, da se konačno glas građana čuje u institucijama, u suprotnom imaćemo nasilje na ulicama za koju će biti odgovorna ova vlast”, kaže Miketić, kao i da će pratiti da li će bivši gradonačelnik Novog Sada  i novi ministar odbrane Miloš Vučević vojnu parcelu koja je tik uz Šodroš pokušati da preimenuje u građevinsku zarad “profiterskog projekta Novi Sad na vodi".

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu