Vesti

Đoković dobio sudski spor u Australiji: Čeka se rekacija federalnih vlasti 2

Scena na koju cela Srbija čeka: Novak Đoković

Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

10. 1. 2022. / 9.17

Đoković dobio sudski spor u Australiji: Čeka se rekacija federalnih vlasti

Sud u Melburnu je potrvdio da Novak Đoković ima validnu vizu i naložio da može slobodno da se kreće i da mu se vrati pasoš. Uprkos ovoj presudi federalne vlasti i dalje imaju diskreciono pravo da ga deportuju. Konačno razrešenje se očekuje u narednih nekoliko sati

Piše: A. I
U slučaju Novak Đoković protiv države Australije nadležni sud u Melburnu je presudio u korist najboljeg svetskog tenisera. Sudija Entoni Keli je zaključio da federalne vlasti nisu imale osnova da ne uvaže Đokovićevu vizu, da je ta odluka bila "nerazumna" i naložio da mu se vrati pasoš. Nakon provostepene odluke suda Đoković može slobodne da se kreće. Sve troškove procesa snosi federalna vlada.

Sud je na osnovu dokumentacije koju je priložio pravni tim Novaka Đokovića zaključio da je viza koju je dobio na osnovu "medicinskog izuzeća“ validna. Dve nezavisne medicinske komisije – Teniskog saveza Australije i države Viktorija – su prethodno dale ocenu da je Đokoviću 16. decembra potvrđena zaraza Kovidom 19, da zbog toga nije mogao da se vakciniše, te da tako ispunjava uslove za ulazak u Australiju.

Granična policija je, međutim, iskoristila svoje diskreciono pravo da Đokoviću zabrani ulazak u zemlju. Nakon višesatnog saslušanja na aerodromu srpski teniser nije pristao na deportaciju, njegov pravni tim je tužio federalne vlasti, Đoković je bio smešten u hotel za posebne namene u kome je bio izolovan od javnosti, nadležni sud je ekspresno zakazao ročište.

"Slučaj Đoković“ je ubrzo postao jedna od glavnih priča u svim svetskim medijima, a u Australiji tema broj jedan. Australisjki mediji su o Đokoviću izveštavali veoma negativno, kao o privilegovanoj vedeti i antivakseru koji je hteo da izigra sistema i nevakcinisan učestvuje na turniru. U sličnom tonu je izveštavala većina zapadnih medija. Na sudiju Entonija Kelija to nije imalo nikakvog uticaja.

U trenutku dok ovaj tekst nastaje, federalne vlasti imaju nekoliko sati vremena da regauju na ovu presudu. Ministarstvo za imigraciju i dalje, uprkos presudi suda, ima diskreciono pravo da deportuje Novaka Đokovića. U slučaju da se to dogodi Novak Đoković tri godine ne bi smeo da kroči na australijsko tlo.

Australijske federalne vlasti će postupiti na osnovu procene moguće štete ako ne uvaže presudu suda, što bi bilo posve neuobičajno. Očigledno je da nisu očekivale da se Đoković neće pomiriti sa deportacijom i da će sve imati sudski epilog. U slučaju da ipak deportuju Đokovića sada se može očekivati da bi on išao do kraja, da bi proces bio nastavljen na višem sudu, da bi država ponovo mogla da izgubi proces, da bi bio napravljen presedan, što bi u anglosaksonskom pravu postao zakon.

Bez obzira na sudski epilog, Novak Đoković je u Srbiji nacionalni heroj uz koga stoji cela nacija, koga su, što reče njegov otac Srđan, u Australiji kao Isusa razapinjali na krst. Njegova reputacija u svetskoj javnosti je, međutim, ozbiljno uzdrmana. Đoković je poprimio imidž jednog od najpoznatijih svetskih antivaksera.

Na odgovor čeka nekolicina pitanja, koja nisu bila relevantna za pravni postupak, kao što je: ako je 16. decembra test pokazao da je pozitivan na korona virus, kako je moguće da je 17. decembra bez maske uručivao nagrade talentovanim, mladim srpskim teniserima.

U Srbiji pred konačno pravno razrešenje vlada napetost kao da se upravo igra finale Australijan opena i svi navijaju za Noleta.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu