Politika

Đilas predložio Deklaraciju za sprečavanje ponovne propasti Srbije 2

Foto: Vreme

17. 9. 2023. / 14.57

Đilas predložio Deklaraciju za sprečavanje ponovne propasti Srbije

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas na sednici glavnog odbora u Jagodini da njegova stranka predlaže Deklaraciju o sprečavanju propadanja Srbije sa konkretnim rešenjima za izlazak iz krize. "Naša je obaveza da sprečimo nestanak države i naroda", saopšteno je iz SSP-a

Dragan Đilas je najavio da će se Stranka slobode i pravde (SSP) truditi da opozicija na naredne izbore izađe što jedinstvenija i u broju kolona koliki je potreban da se postigne što bolji rezultat, a to je promena ove vlasti.

Đilas je rekao da datum izbora, kao ni to koji će izbori biti raspisani ne zavisi od opozicije.

"Ne znamo kad će i koji izbori biti raspisani, ali znamo dve stvari, znamo kakva je situacija u Srbiji danas i koja su rešenja da se to promeni i da živimo pristojno i bezbedno“, rekao je Đilas i potom započeo predstavljanje "Deklaracije o sprečavanju propadanja Srbije“ koja bi danas trebalo da bude usvojena.

Šta se predlaže u Deklaraciji

Deklaracija sadrži predloge, od strategije za borbu protiv nasilja, do izmena u školstvu i povećanja plata.

"Naša je obaveza da sprečimo nestanak države i naroda", saopšteno je iz SSP-a.  Zato se predlažu:

Usvajanje Nacionalne strategije za borbu protiv nasilja. 

Set mera za zaštitu životnog standarda u koji spadaju: prestanak štampanja novca, utvrđivanje strukture maloprodajnih cena 100 osnovnih proizvoda, ograničenje trgovačkih marži, kao i kamata na kredite, oporezivanja ekstraprofita u energetici, rudarstvu i trgovini, kao i značajno povećanje ulaganja u poljoprivredu kroz povećanje subvencija, ukidanje akciza na gorivo poljoprivrednicima i garantovani otkup, po unapred definisanim cenama.

Zaštita privrednih potencijala, povećanje početne plate lekarima, medicinskim sestrama nastavnicima i vaspitačicama, socijalnim radnicima uz obavezno stimulisanje mladih da upisuju ove fakultete kroz različite oblike državnih stipendija.

Smanjen broj đaka u razredima, smanjenje nastavnog plana i programa, uvođenje modernih pomagala za rad sa decom, obezbeđenje besplatnih udžbenika i zdravog obroka za sve đake u osnovnim školama Srbije.

Donošenje Nacionalnog plana za borbu protiv korupcije.

Uspostavljanje međunarodnog regionalnog krivičnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala uz podršku Evropske unije i drugih međunarodnih institucija.

Hitno usklađivanje spoljne politike sa EU kako bismo izbegli sve rizike izolacije, uvođenja viza i ekonomske stagnacije i primenu plana “Pravac Evropa”.

“Hitna primena ovih mera će zaustaviti dalje propadanje Srbije, ali one su samo temelj za neophodnu promenu sistema koji je državu pretvorio u servis jedne stranke, njenih funkcionera i omiljenih poslovnih partnera koji se bogate na narodnoj muci”, navedeno je u saoštenju SSP-a.

Z.S.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu