Ekonomija

Đedović Handanović: Štedite struju i prepolovite račun 2

foto: nebojša raus / tanjug

14. 11. 2023. / 15.39

Đedović Handanović: Štedite struju i prepolovite račun

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da smanjenje potrošnje energije ne znači smanjenje komfora, već primenjivanje dobrih navika kojim se samo uz malo truda može ostvariti značajna finansijska ušteda, saopštilo je Ministarstvo

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da građani racionalnom potrošnjom energije mogu da prepolove račune za električnu energiju tokom grejne sezone i da država nastavlja sa većim subvencionisanjem mera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Ona je na televiziji Hepi kazala da smanjenje potrošnje energije ne znači smanjenje komfora, već primenjivanje dobrih navika kojim se samo uz malo truda može ostvariti značajna finansijska ušteda, saopštilo je Ministarstvo.

"U prošloj grejnoj sezoni, svakog meseca je oko milion domaćinstava trošilo manje energije i ostvarivalo popuste", naglasila je ministarka dodajući da je zato država ove godine obezbedila veće popuste za racionalnu potrošnju sa kojim mogu čak da prepolove račune za električnu energiju.

 

Pročitajte još Mali: Sledeće godine bez poskupljenja struje i gasa

 

"Ako uštede više od pet odsto u odnosu na prošlu godinu, ili godinu pre nje, mogu da ostvare popuste od 20 do 40 odsto, a ako izmire obaveze na vreme ostvaruju dodatnih pet odsto popusta, kao i pet odsto popusta ako troše više u nižoj tarifi, što znači mogu da prepolove svoje račune za struju ove grejne sezone", objasnila je Đedović Handanović.

Kako je ukazala, država je u saradnji sa Svetskom bankom započela program u vrednosti od 50 miliona evra koji treba da obuhvati 50.000 domaćinstava, što je dvostruko više u odnosu na prethodne tri godine. "Potpisala sam ugovore sa 131 jedinicom lokalne samouprave dok su do danas pozivi za građane raspisani u 86 gradova i opština", rekla je ministarka dodajuži da je odziv građana odličan.

Podsetila je da građani mogu dobiti subvencije države od 50 do 65 odsto vrednosti energetske sanacije za zamenu stolarije, fasade, krovova, grejnih tela, postavljanje solarnih kolektora za grejanje vode kao i solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

M.J./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu