Analiza

Dijalog Kosova i Srbije: Međusobne optužbe za sabotažu 2

Nakon nekoliko propalih pokušaja dogovora: Promena oznaka na tablicama

Foto: Tanjug

30. 7. 2022. / 1.40

Dijalog Kosova i Srbije: Međusobne optužbe za sabotažu

Kurti kaže da Vučić i Srbija odlažu susret u Briselu, a Vučić zove u pomoć zemlje Kvinte kako bi se Kurti urazumio. Dok su šanse za skoriji dijalog Kosova i Srbije na najvišem nivou u Briselu male, od 1. avgusta Priština počinje da primenjuje odluku o izmenama tablica ali i režim za ulazak sa teritorije Srbije, za koje je Beograd doskora tvrdio da najavljuju „nova Oluju“

Od prvog avgusta na Kosovu će početi menjanje registarskih tablica, pa će one koje su ranije koristili Srbi sa severa, za kosovsku vladu "nelegalne“, biti promenjene u oznaku Republike Kosovo (RKS). To znači da i zvanično počinje primena odluke prištinskih vlasti o tablicama iz juna. Meru o tablicama Kurtijeva Vlada donela je nakon što su pregovori sa Beogradom nakon nekoliko pokušaja propali.

Iz Sjedinjenih Američkih Država, gde je boravio sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, kosovski premijer Aljbin Kurti još jednom je poručio Srbima na Kosovu da pitanje registarskih tablica nije usmereno ni protiv koga, kao i da "Vlada želi da sarađuje sa građanima“. Naglasio je da je to pitanje za koje je i Beograd smatrao da bi trebalo rešiti.

Međutim, iako su srpski državni vrh i provladini mediji do skoro izmenu režima tablica poredili sa početkom "nove Oluje“, čini se da ih je ipak neuporedivo više zaboleo deo intervjua kosovskog premijera za Glas Amerike u kom kaže da je Vučić razlog zašto u julu nije došlo do sastanka njih dvojice u Briselu.

"Uvek sam spreman da otputujem u Brisel, na sledeći sastanak, a planirano je da se takav sastanak održi 19. jula, ali nije održan, pošto ga je zvanični Beograd odbio i zatražio odlaganje za mesec dana“ rekao je Kurti.

Konstatovao je i da je prošlo više od četiri meseca od izbora u Srbiji, a da ga vlasti još "neopravdano odlažu“.

Ovom izjavom Kurti je potvrdio ono što se i u srpskoj javnosti dugo nagađa: da vlast u Srbiji zaobilazi sva važna pitanja, poput dijaloga sa Prištinom i uvođenja sankcija Rusiji, dok se ne formira nova Vlada.

Kao i obično munjevitom brzinom, Kurtija je demantovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petar Petković. Kurtijeve reči Petković je ocenio kao "notornu i lako proverljivu laž“.

Gostujući u četvrtak uveče na Televiziji Pink, u redovima između Jasenovca, privredne i ekonomske situacije, Vučić je govorio i o stanju u dijalogu sa Prištinom. Ono što predsednika brine, jeste "neodgovornost Aljbina Kurtija“, zbog čega je pozvao zemlje kvinte da pomognu Srbiji da "obuzda i urazumi“ kosovskog premijera.

Dodao je da će on u Brisel na dijalog uvek da dođe, ali da ga nema dok na tom mestu sedi Aljbin Kurti "jer on dijalog i kompromis vidi samo kao međusobno priznanje“.

Kako sada stvari stoje, dijalog na najvišem nivou pod posredstvom Evropske unije koja ima mandat za vođenje dijaloga Beograda i Prištine, nije realno očekivati u skorije vreme. Da je tako, može se videti i u činjenici da dijalog sa Beogradom nije bio u fokusu posete SAD lidera Kosova Vjose Osmani i Aljbina Kurtija.

U izjavama pre i posle sastanaka. kosovski državnih vrh nije spomenuo dijalog, dok je Stejt department bio jasan da je dijalog sa Srbijom bila važna tema. Oni su još jednom ponovili stav da podržavaju dijalog pod pokroviteljstvom EU, koji je fokusiran na postizanje međusobnog priznanja.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu