Vesti

Dijalog između Beograda i Prištine: „Mali Putin Vučić“ protiv „malog balkanskog Hitlera Kurtija“ 2

Ko je kome noćna mora: Aljbin Kurti

Foto: AP Photo/ Visar Kryeziu

25. 4. 2022. / 12.30

Dijalog između Beograda i Prištine: „Mali Putin Vučić“ protiv „malog balkanskog Hitlera Kurtija“

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da prijatelji ruskog predsednika Vladimira Putina u Srbiji i Republici Srpskoj imaju za cilj da "namame Rusiju na Balkan", a predsednika Srbije Aleksandra Vučića je nazvao "malim Putinom" i ponovio po ko zna koji put da je Srbija predstavlja pretnju za region. Na to mu je iz Beograda stigao odgovor da je on, Kurti, „mali balkanski Hitler“

Piše: M.N.
"U vreme kada se ceo demokratski svet distancirao od Putina, naš severni sused organizuje skupove podrške Putinu, hvaleći ga i pravdajući njegove zločine u Ukrajini", naveo je premijer Kosova Aljbin Kurti u tekstu o situaciji u Ukrajini i ruskoj invaziji, u kome je govorio i o Srbiji kao "ruskom savezniku i pretnji bezbednosti regiona“.

I dalje: "Na Zapadnom Balkanu Srbija ostaje jedina zemlja u Evropi koja odbija da uvede ankcije Rusiji i, kao što smo videli ovih dana, čak je spremna da napusti proces evropskih integracija samo da bi ostala lojalna Putinu".

Kurti je predsednika Srbije nazvao "malim Putinom" i napisao da "sa Putinovim prijateljem u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i malim srpskim Putinom, mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu nikada nisu bili ugroženiji".

"Oni koji veruju u ono što priča Beograd, koji se stalno naoružava iz pravca istok-severoistok – da to ne treba shvatati ozbiljno jer da je to za domaću upotrebu i za predizbornu kampanju, u najboljem slučaju su naivni. Tako je bilo i sa Putinom", piše Kurti.

Vučić je Kurtijeva "noćna mora“

Na to je Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio da je jedini koji predstavlja opasnost za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu premijer takozvanog Kosova Aljbin Kurti, koga je nazvao "mali balkanski Hitler".

"Kurti sanja da do poslednjeg Srbina očisti prostor Kosova i Metohije i u tome mu smeta predsednik Aleksandar Vučić koji se“ kaže Petković, te da se Vučić "lavovski bori za intetese srpskog naroda na Kosovu“ i da "neće dozvoliti bilo kome da etnički očisti Srbe sa Kosova i Metohije i sprovodi nove pogrome i oluje“.

Upravo u tome, u Vučićevoj lavovovskoj borbi, Petković vidi razlog za svakodnevne Kurtijeve napade na predsednika Vučića, koji je, uz sve lalvovsku borbu, "dokazao svoju opredeljenost za regionalnom miru i stabilnosti.“

I još dalje: Vučić će, kađe Petković, Kurtiju ostati "noćna mora“ jer da mu nikada neće dozvoliti da očisti Kosovo i Metohiju od Srba i ostvari svoje ideale o etnički čistom Kosmetu.

Dolazak Karen Donfrid

Ovaj dijalog između Beograda i Prištine se odvija dan pred dolazak pomoćnice američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid koja će u utorak boraviti u Beogradu, gde će zatražiti da Srbija unapredi reforme vezane za evropske integracije i ojača regionalnu stabilnost i prosperitet.

Kako je ranije saopštio Stejt department, Karen Donfrid će sa domaćinima razgovarati o mogućnostima dalje energetske diverzifikacije i jačanju bezbednosnih i ekonomskih veza Srbije i SAD. Prema saopštenju, ona će naglasiti potrebu da se Srbija i Kosovo ponovo angažuju u dijalogu o normalizaciji odnosa.

Karen Donfrid će u ponedeljak boraviti u Prištini, gde će domaćinima zahvaliti zbog prijema izbeglica iz Avganistana i Ukrajine, ohrabriti ih da rade na demokratskim reformama i integraciji u evroatlantske institucije. Takođe će razgovarati o dijalogu Kosova i Srbije.

U toku petodnevne turneje po Zapadnom Balkanu, Karen Donfrid će posetiti i BiH, Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

M.N./FoNet/Kossev

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu