Vesti

Dijalog Beograda i Prištine: Priznanje nezavisnosti Kosova kao uslov 2

Neka sve što je potpisano bude sprovedeno u delo: Olaf Šolc i Aleksandar Vučić

Fpto: AP

5. 5. 2022. / 13.45

Dijalog Beograda i Prištine: Priznanje nezavisnosti Kosova kao uslov

Srpsko priznanje Kosova uslov je za okončanje dijaloga Beograda i Prištine, ali i nastavka puta Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, osnovni je zaključak sa sastanaka nemačkog kancelara Olafa Šolca sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Berlinu

Piše: F.M.

Nemački kancelar Olaf Šolc sastao se u sredu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Berlinu. Tema je dijalog Beograda i Prištine. I do sada se to znalo, ali Šolc je prvi put otvoreno rekao da nema kraja dijaloga i rešavanja zamrznutog konflikta bez obostranog priznanja dveju država. Očigledno je da je Nemačkoj stalo da se taj proces ubrza, naročito u svetlu nove bezbednosne strukture u Evropi zbog rata u Ukrajini.

 

“Bez okončanja dijaloga nema stabilnosti u regionu, a ni napretka na putu evropskih integracija”, rekao je nemački kancelar, ocenio da je “zemljama Zapadnog Balkana mesto u Evropskoj uniji” i dodao da to “nije isprazno obećanje niti floskula”.

 

Koristeći se primerom štapa i šargarepe, Šolc je objasnio da će šargarepa, odnosno nagrada biti normalizacija odnosa, koja će uticati na blagostanje posebno mlađe populacije, dok će štap za Srbiju možda biti činjenica da će se zahtevati da prizna nezavisnost Kosova.

 

On je “srpsko priznanje Kosova” pominjao u razgovoru sa Kurtijem, ali tokom razgovora sa Vučićem to nije rekao direktno, već je govorio o “sveobuhvatnom sporazumu”, čije postizanje će zahtevati “mnogo hrabrosti i odlučnosti”.

 

Kurti je nakon sastanka rekao da priznanje treba da bude “u centru procesa”, a ne na njegovom kraju, kao i da je Kosovo “proaktivno i konstruktivno” u dijalogu, te da teži postizanju konkretnih rezultata i punoj saradnji.

 

Vučić je izrazio zahvalnosti što je Šolc još jednom ponovio da je Srbiji, kao zemlji Zapadnog Balkana, mesto u EU, ali je na pitanje da li će Srbija napustiti Savet Evrope, ako Kosovo postane član odbio da se nedvosmisleno izjasni, rekavši "za nas je važno da sve što je napisano i potpisano bude sprovedeno u delo”.

 

F.M./DW/

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu