Vesti

Deveta godišnjica Briselskog sporazuma: Mrtvo slovo na papiru 2

Uvek ista priča: Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

20. 4. 2022. / 15.37

Deveta godišnjica Briselskog sporazuma: Mrtvo slovo na papiru

Utisak predsednika Srbije nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom je da i nakon devet godina još uvek nema napretka u implementaciji Briselskog sporazuma. O registarskim tablicama, bar na osnovu saopštenja, nije bilo reči. Umesto toga, Vučić je zaključio da je Priština ta koja ne ispunjava obaveze koje je na sebe preuzela 

Piše: S.P
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslavom Lajčakom. Prema saopštenju koje je objavilo Predsedništvo, razgovora o akutnom problemu sa registarskim tablicama,  za čije rešenje rok ističe sutra, nije bilo. Tema sastanka bila je "nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, posebno o značaju Briselskog sporazuma koji je potpisan pre devet godina“.

Utisak predsednika Srbije je da i nakon devet godine još uvek nema napretka u implementaciji obaveza koje je na sebe preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština. Vučić je dodao da "očekuje da se postignuti dogovori poštuju i primene u punoj meri“.

Miroslav Lajčak je izjavio da će nastaviti da se "u potpunosti angažuje na nastavku dijaloga pod okriljem Evropske unije bez daljeg odlaganja“ i dodao da članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednjih deset godina.

Prošlo je tačno devet godina od kada su Beograd i Priština u Briselu pod posredništvom Evropske unije postigli prvi dogovor o budućim odnosima koji je nazvan Briselski sporazum. Iako je određenog napretka tokom godina bilo, Zajednica srpskih opština (ZSO) najveća je prepreka daljim razgovorima, iako su tu i pitanja nestalih osoba, katastra a u poslednjih šest meseci i registarskih tablica.

Portparol Evropska unije Peter Stano poručio je juče da je vreme da se krene napred i da se proces dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine "uspešno okonča“. "EU i države članice očekuju od obe strane brz napredak kao i da se Beograd i Priština u njega ozbiljno uključe. EU i zemlje članice takođe očekuju da obe strane u potpunosti primene sve sporazume koji su već postignuti“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu