Vesti

Deportacija Đokovića iz Australije: Sramno šikaniranje ili doslednost vlasti 2

Deveti trofej na Australijan openu: Novak Đoković, februar 2021.

Foto: AP Photo/Hamish Blair

6. 1. 2022. / 8.40

Deportacija Đokovića iz Australije: Sramno šikaniranje ili doslednost vlasti

Uprkos tome što bi na osnovu „medicinskog izuzeća“ koje su potvrdile dve nezavisne komisije mogao da učestvuje na Autralijan openu bez validne vakcinacije, australijska granična policija Novaku Đokoviću nije dozvolila da uđe u zemlju. Formalno objašnjenje je da dokumentacija koju je priložio ne ispunjava uslove za „medicinsko izuzeće“ na osnovu koga nevakcinisane osobe mogu da dobiju vizu

Nakon devetočasovnog "zarobljeništva“ u ekstradicionom pritvoru aredoroma u Melbrnu doneta je odluka da Novak Đoković bude deportovan iz Australije. Granična policija nije htela da mu odobri vizu, kakvu su, prema izvorima agencije Rojters, sa istom priloženom dokumentacijom o "medicinskom izuzeću“ dobila najmanje još tri tenisera prijavljena za Australijan open. Bilo je reči i o "proceduralnim  propustima“ njegovog tima.

Đoković se nakon što mu je odbijena viza žalio Federalnom sudu. U vreme u koje nastaje ovaj tekst on u karantinu u hotelskoj sobi čeka na ročište. Ukoliko njegova žalba ne bude usvojena biće deportovan iz Australije.

U zemlji koja je devetnaest meseci u strogom lokdaunu zbog pandemije Autralijski mediji su prethodno burno negodovali nakon odluke dve nezavisne komisije da najbolji teniser sveta, iako nije vakcinisan, na osnovu "medicinskog izuzeća“ ipak može da učestvuje na Australijan openu.

Ta odluka je, prema televiziji ABC izazvala "bes i konfuziju“ kod stanovništva. Drugi mediji su pisali o "šamaru za sve Australijance“. "Pravila su pravila, naravno ako nisi bogat i slavan kao Đoković“, pisale su na primer novine "Ejdž“.

I brojni sportski analitičari, pojedini aktivni i bivši igrači i treneri, bili su kivni na odluku da Đoković uopšte nevakcinisan može da dođe u Melburn i brani trofej. Direktor Australijan opena Kreg Tajli je izjavio da je 26 igrača zatražilo dozvolu da igraju nevakcinisani na turniru, da su zahtevi anonimno prosleđeni nezavisnim komisijama i da je samo nekolicina dobila odobrenje. Pošto ti podaci podležu medicinskoj tajni, on je pozvao Đokovića da sam obrazloži zašto nije vakcinasan i na osnovu čega je dobio "medicinsko izuzeće“.

Premijer Australije Skot Morison je prethodno izjavio da su kriterijumi za ulazak u Australiju isti za sve i da će se Đoković, ako ne priloži dokaz da iz medicinskih razloga ne može da primi vakcinu, "naći u prvom avionu za povratak kući“. Oglasilo se i Ministartsvo unutrašnjih poslova sa obrazloženjem, da savezna država Viktorija i Australijan open mogu nevakcinisanom igraču da dozvole učešće na turniru, ali da sprovođenje pravila na gracima kontroliše savezna vlada i da "privilegovanih“ neće biti.

Bilo je očigledno da su australijski savezni političari nakon možda najdužeg pandemisjkog lokdauna na svetu bili pod pritiskom javnog mnjenja da na primeru najboljeg igrača sveta dokazuju da u Australiji niko ne može da računa na povlastice. Popularnost premijera Morisona je zbog njegove pandemijske politike drastično opala.

Britanski "Gardijan" navodi da je Đokovićeva nevolja postala "epicentar političkog sukoba između Morisonove savezne administracije i vlade Danijela Endruza u državi Viktorija".

Turnir počinje 17. januara i na njemu mogu da učestvuju samo dvostruko vakcinisani teniseri i teniserke, osim u slučaju medicinskog obrazloženja zašto iz zdravstvenih razloga nisu mogli da se vakcinišu.

Nakon što je Novak Đoković na društvenim mrežama koliko prekjuče napisao "Idemooo!“, objavio da je dobio "medicinsko izuzeće“ i spakovao kofere, vest o deportaciji iz Australije je u Srbiji izazvala pravi šok. Ovakav tretman najboljeg sportiste Evrope ove godine po mišljenju časopisa "Lekip“ i dvadesetostrukog šampiona Grend slema, osvajača rekordnih devet trofeja na Otvorenom prvenstvu Australije je svakako presedan.

Srpski mediji i jedan deo svetske javnosti govori o šikaniranju, sramnom maltretiranju i ponižavavanju najboljeg tenisera sveta, koji se do sada nije izjasnio da li jeste, ili nije vakcinisan.

I srpski zvaničnici su burno reagovali na tretman Đokovića u Melburnu: Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor ambasodora Australije u Srbiji Danijela Emerija, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić se čuo sa srpskim teniserom, nakon što su mu, posle više od tri sata, autralijski pripadnici službe bezbednosti vratili telefon, i pružio mu podršku.

Đoković je ostao dosledan u svom shvatanju  da je pravo svakog pojedinca da sam odluči da li će se vakcinisati protiv korone ili ne. Sada postoji čak i mogućnost da mu zbog kršenja kovid i viznih propisa bude zabranjen ulazak u Australiju na čak tri godine.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu