Vesti

Dan posle bombaške uzbune: Mnoge škole su i dalje zatvorene 2

Dan lažnih bombi: Uviđaji policije širom Beograda

Foto: Jaroslav Pap/Tanjug

17. 5. 2022. / 9.21

Dan posle bombaške uzbune: Mnoge škole su i dalje zatvorene

Svaka dojava se tretira kao prava dok se ne dokaže suprotno, to je osnovno pravilo kada je reč o minsko-eksplozivnim napravama. Zbog velikog broja lažnih dojava kontradiverzione jedinice nisu u ponedeljak stigle da pregedaju sve objekte

Piše: M.N.
Jedan broj škola i danas je zatvoren za nastavu jer zbog velikog broja lažnih dojava o podmetnutom eksplozivu kontradiverzione jedinice MUP-a prosto nisu stigle da izađu na sve lokacije.

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić izjavio da će učenici škola koje su kontradiverzione jedinice policije detaljno pregledale danas imati redovnu nastavu, dok će u školama koje nisu pregledane biti organizovana onlajn nastava.

Bez obzira na to što se očigledno radi o bombardovanju lažnim dojavama, ili kako to kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin o “specijalnom ratu protiv Srbije”, svaka dojava mora da se tretira kao prava dok se ne dokaže suprotno, rekao je za "Danas“ profesor Fakulteta bezbednosti Goran J. Mandić.

List prenosi nezvanična saznanja da je broj obrazovnih ustanova koje su dobile mejl sa porukom da je "na teritoriji škole postavljena ogromna količina eksploziva" veći od sto, zbog čega su mnoge škole u ponedeljak do kasno uveče čekale na policijske ekipe.

Mandić kaže da iza ovih dojava stoji veoma ozbiljna organizacija i da sve ukazuje na plansku aktivnost. Kako je sve počelo dojavom da je minsko-eksplozivna naprava postavljena u avionu na liniji Beograd –Moskva, to je za njega jasna indicija da je razlog što se nekom ne dopada zašto Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Stručnjakinja za bezbednost na internetu Katarina Jonev Ćiraković ocenilal je da će, ako je mejl o bombi stigao iz inostranstva, biti teško locirati odgovorne.

"U slučaju da je server sa kojeg su poslati mejlovi o postavljenim bombama u školama u inostranstvu, srpska policija će morati da sarađuje sa stranim kolegama, kako bi odgovorni bili pronađeni i uhapšeni", rekla je Jonev Ćiraković za Nova.rs.

I dalje: "Poslednjih nedelja svedoci smo porasta lažnih dojava o postavljenim bombama. Za razliku od mnogih prethodnih dojava, ovog puta su pretnje iste sadržine stigle na mejl adrese čak 97 škola u Beogradu iz čega se može zaključiti da iza ove akcije stoji ista grupa ljudi.“

Jonev Čiraković kaže da je reč o ozbiljnom krivičnom delu i da to jeste jedan oblik internet kriminala i da je svakako uključeno i Odeljenje za visoko-tehnološki kriminal.

Lažne dojave o postavljenoj bombi stigle su na aerodrom, u tržne centre, beogradski ZOO vrt, bilo je dojava o navodnim bombama na beogradskim mostovima. Samim zatvaranjem mnogih objekata i masovnim angađmanom policije počinjena je materijalna šteta.

 M.N./FoNet/Danas/Nova.rs

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu