Rat u Ukrajini

Dan 69: Teške borbe u Donjeckoj i Luganjskoj oblasti 2

U toku je ofsnziva snaga LNR i čečenskih boraca; Ramzan Kadirov

Foto: AP

3. 5. 2022. / 12.25

Dan 69: Teške borbe u Donjeckoj i Luganjskoj oblasti

Američki predstavnik pri OEBS-u Majkl Karpenter kaže da Rusi spremaju aneksiju Donjecka i Luganjska. Putinov čečenski saveznik Ramzan Kadirov kaže da je u toku velika ruska ofanziva duž cele linije fronta u Luganjskoj oblasti

Piše: F.M.
Invazija Rusije na Ukrajinu traje već 69 dana. Rusija proteklih dana nastavlja sa pokušajima da zauzme ceo region oko samoproglašenih republika Donjeck i Luganjsk, ali i da “reši” pitanje čeličane Azovstal u Marijupolju, gde su i dalje zarobljeni civili sa ostacima ukrajinskih vojnih snaga, kao i delova bataljona Azov.

Prvi čovek Čečenske republike, Ramzan Kadirov, kaže da je u toku velika ofanziva snaga Luganske narodne republike (LNR) i čečenskih boraca duž cele linije fronta u LNR, dok na Zapadu tvrde da postoje indicije da se sprema širenje ruskih granica na račun Ukrajine.

Majkl Karpenter, američki ambasador u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, izneo je prilikom obraćanja novinarima u Vašingtonu tvrdnje da se Rusija sprema da pripoji Republiku Donjeck i Narodnu republiku Luganjsk svojoj teritoriji. Pozivajući se na obaveštajne izvore, Karpenter smatra da će Rusi, nakon što potpuno preuzmu kontrolu nad ovom teritorijom, održati “referendum” o prisajedinjenju. Dodaje da se sličan scenario može očekivati i u Hersonu, gde ruska okupaciona uprava već uvodi rublju kao zvaničnu valutu.

Sa druge strane, Ramzan Kadirov po ko zna koji put najavljuje da se sprema velika ruska ofanziva. Slične indicije čule su se i ranije, a za datum se uzimao Dan pobede, 9. maj, kada bi Vladimir Putin mogao simbolično da “ograničenu specijalnu operaciju” transformiše u objavu pravog rata, sa opštom mobilizacijom.

Ruski predsednik priznao je nezavisnost Republika Donjeck i Luganjsk neposredno pred započinjanje invazije, ali do sada nije pominjao njihovu aneksiju, kao što je urađeno sa Krimom 2014. godine.

 

F.M./Danas/B92

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu