Izbori 2022.

Da narod razume: Mir, stabilnost, Vučić 2

Ne zna se šta donosi sutra, ali sa nama nema neizvesnost: Aleksandar Vučić

Foto: Rade Prelić/Tanjug

13. 3. 2022. / 9.55

Da narod razume: Mir, stabilnost, Vučić

Naprednjačka kampanja se veoma brzo prilagodila ratnoj krizi: svesno se kod građana izazivaju egzistencijalni strahovi i sugeriše da jedino glasajući za Vučića na svim nivoima mogu sebe da spasu od gladi i propasti

Rat u Ukrajini i njegove posledice po svetsku politiku i ekonomiju promenile su ton izborne kampanje Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. U prvom planu više nije zlatno naprednjačko doba koje će postati još zlatnije, već džinglovi na radiju od nekoliko sekundi kakav je: "mir, stabilnost, Vučić“.

Nije više u prvom planu Predsednik kao neumorni neimar i genijalni ekonomista koji donosi narodu blagostanje, već Predsednik kao brana između Srba i haosa, čovek koji jedini može da obezbedi da građani ne ostanu gladni i da ih ne zahvati vihor rata.

Vučić je tako u subotu uveče gostujući na Pinku izjavio da ljudi u Srbiji moraju da razumeju da neće sve biti lagodno, jer svi moraju da znaju da zbog krize u Ukrajini više ništa nije isto i niko ne može da zna šta će biti sutra.

Poručio je odmah zatim da plate u javnom sektoru i penzije neće kasniti, da će država pomagati i privatnike ako se kriza nastavi, ali da će biti dovoljno hrane, jer je ona na vreme obezbeđena.

"Neću ja da lažem naš narod“, rekao je Vučić pošto je rekao da ne zna šta donosi sutra nakon čega je rekao da je obezbedio hranu. "Situacija je svakog dana u svakoj oblasti sve teža i teža. Ne znate šta nam donosi sutra. Svaki dan donosi neki novi problem, posebno za voćare, povrtlare. To rađa bezbroj problema. Šta god da uradite, svakog dana vam se javlja novi problem“.

Objasnio je onda narodu da je "rusko-ukrajinski sukob“ najveći u Evropi od Drugog svetskog rata i da preti veća ekonomska kriza, pa, pošto je,u igru ubacio svetski rat, da će Srbija u narednih 16-17 dana popuniti sve svoje zalihe, uključujući i one sa gorivom, da rezervoari budu "do čepa".

Parlamentarni, predsednički i beogradski izbori se održavaju 3. aprila, za 21 dan.

Objasnio je Vučić narodu i da se mi spremamo da izdržimo više nego drugi, ali da se stvari se menjaju iz dana u dan i da je, opet je naglasio, situacija problematična, da nije onakva kakvom se smatra, mada nije rekao kakvom se smatra.

U ovom trenutku, kazao je Vučić, ne može da se donese odluka o besplatnim vrtićima zbog krize i zbog toga što se ne zna šta nosi sutra, opet jednom, kao i da će sačekati do posle izbora i videti da li oko 1. maja mogu da "obraduju prosvetare" sa oko 10.000 dinara.

A ni srpski narod na Kosovu ne treba da strahuje, jer će svih osnovnih životnih namirnica biti dovoljno, poručio je direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Narod ne treba da se plaši ni za svoje pare, jer Narodna banka Srbije (NBS) ima dovoljno novca i umeća adekvatno da reaguje u okolnostima aktuelnih geopolitičkih tenzija kako bi očuvala stabilnost, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, te da "smo ovu krizu dočekali s rekordno visokim nivoom deviznih rezervi od 16,5 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu“, to jest Vučić nema alternativu.

Opozicija još uvek nije pronašla odgovor na ovakvu promenu propagandnog kursa koji Vučića i SNS predstavlja kao spasitelja usled dinamičnih ratnih događaja.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu