Politika

Da li je Vučić namerno rekao da će izbori biti u ponedeljak? 2

Foto: Zoran Zestić/Tanjug

19. 9. 2023. / 11.30

Da li je Vučić namerno rekao da će izbori biti u ponedeljak?

Datum 4. mart, koji je predsednik Srbije naveo, je ponedeljak, a prema Zakonu o izboru narodnih poslanika kao dan za glasanja određuje se neradni dan

U Srbiji se neprestano priča o raspisivanju izbora i licitira sa datumom njihovog održavanja. Za protkele 33 godine višestranačja u Srbiji održano je više vanrednih nego redovnih parlamentarnih izbora. A za kad će 14. po redu biti zakazani?

"Izbora će biti, ja sam spreman da izađem opoziciji u susret i da u skladu sa onim što su oni tražili budu raspisani do kraja ove, a održani marta iduće godine", rekao je Vučić u emisji "Hit tvit" na televiziji Pink.

Precizirao da će izbore raspisati do 31. decembra za 4. mart.

"Mislim da je to 60 dana ili ako ne, onda za nedelju ranije, nije problem", rekao je Vučić.

Međutim, taj 4. mart je ponedeljak, a prema Zakonu o izboru naradonih poslanika, u članu 61 navodi se da se kao dan za glasanja određuje neradni dan.

O izborima na kašičicu

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Bojan Klačar izjavio je da je primetna strategija svih u SNS-u da svakodnevno pričaju o izborima, ali da pritom ne kažu nijedan važan detalj.

Klačar je za "Blic" rekao da vladajućoj stranci odgovara da daje podatke o izborima "na kašičicu".

"Vučić u svakom nastupu priča o izborima, iz poslednjeg njegovog obraćanja može se zaključiti da smo blizu datuma s tim što i dalje treba imati rezervi. Na primer, 4. mart koji je Vučić naveo kao potencijalni datum izbora je ponedeljak. Možda izbori neće biti ni tad nego ranije, a možda i kasnije. I dalje ne znamo ni koji će se sve izbori održati", rekao je Klačar.

On je ocenio da Vučić ne želi da u potpunosti izađe u susret zahtevima opozicije u vezi sa izborima, jer bi na taj način pokazao neku vrstu slabosti.

"Svakako će ispuniti deo zahteva opozicije kako bi i pred međunarodnom javnošću pokazao izvesnu dozu demokratije, ali će datum i nivo izbora koji će se održati odrediti u skladu sa interesima SNS-a", zaključio je Klačar.

A možda u decembru

Kako navodi portal Nova.rs, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost da izbori budu u decembru, a osim toga razmatra i da spoji vanredne parlamentarne sa izborima u tri velika grada – Beogradu, Novom Sadu i Nišu, gradovima gde je podrška naprednjacima u padu.

Kada je reč o izborima u drugim lokalnim sredinima, oni bi u toj varijanti bili održani tek na proleće 2024. godine, kada je njihov redovan termin uz redovne pokrajinske izbore.

"Vučić je stavio ovu opciju na sto, o tome se razmatra, ali još uvek nije prelomio. Svi čekamo da se vrati iz Njujorka i kaže kada se i da li ide na izbore", izjavio je za Novu izvor blizak najvećoj stranci.

Prema istom izvoru, "ta opcija sa parlametarnim izborima i tri grada ozbiljno se razmatra, što nikog ne čudi jer je poznato kako SNS stoji u svaka od ova tri grada".

Kako je napomenuo, "videćemo šta je plan za Kragujevac, ali je i cilj da se parlamentarni spoje sa gradovima gde je kritična podrška, da se napravi dobar efekat i tako se dobiju izbori u najvećim gradovima".

Taj izvor tvrdi i da nije iznenađenje što se razmatra spajanje parlamenarnih i lokalnih izbora u pomenuta tri grada, jer je tamo rejting naprednjaka lošiji nego u drugim manjim gradovima i opštinama.

SNS ne želi da izgubi najveće gradove koji bi sutra predstavljali bazu za dalji rast rejtinga opozicije.

B.G./Blic/Nova.rs

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu