Istraživanje

CRTA: O svakodnevnim političkim pritiscima na birače se ćuti 2

Foto: Tanjug

18. 3. 2023. / 1.45

CRTA: O svakodnevnim političkim pritiscima na birače se ćuti

Prema istraživanju Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost Politički pritisci na birače ne dešavaju se samo uoči izbora. O tom problemu se ćuti. Mehanizmi pritisaka obuhvataju i kontrolu nad privatnim životom pojedinca

Politički pritisci na birače ne dešavaju se samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno, jedan je od ključnih nalaza istraživanja Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) o političkim pritiscima, koje su sproveli tokom 2022. godine, u periodu pre i posle izbora. Prikupljena su svedočenja više od 70 građana koji su bili žrtve ili svedoci političkih pritisaka.

Rezultate su izneli sinoć u Kragujevcu, u okviru serije javnih razgovora u gradovima širom Srbije pod nazivom "Čaj protiv političkih pritisaka“.

Iako su politički pritisci, kako je istraživanje pokazalo, deo svakodnevice za mnoge građane Srbije, o tom problemu se nedovoljno govori. Žrtve pritisaka najčešće ćute u strahu od posledica, a deo javnosti na partijske zloupotrebe, ucene i "usluge“ gleda kao na pojavu koja se podrazumeva u "političkoj borbi“.

Pritisci su posebno rasprostranjeni u javnom sektoru, odnosno u javnim preduzećima i ustanovama i organima lokalnih samouprava, ali ni preduzetnici i zaposleni u privatnom sektoru nisu imuni na njih, a marginalizovane i ranjive grupe su u posebno nezavidnom položaju.

Osim aktivnosti vezanih za obezbeđivanje sigurnih glasova, podršku u promociji stranke i političkih aktera ili dokazivanje lojalnosti stranci, mehanizmi pritisaka obuhvataju i kontrolu nad privatnim životom pojedinca.

Pritisci se najčešće sprovode po centralizovanom sistemu, i to hijerarhijski, pa zadaci obično dolaze direktno od najvišeg rukovodstva stranke i prenose se dalje do rukovodilaca u javnom sektoru, vlasnika privatnih firmi i pojedinaca a potom na zaposlene u javnom sektoru, radnike, stranačke aktiviste, nezaposlene, socijalno ugrožene i ostale kategorije.

“Crta poziva nadležne državne organe i sve političke partije da onemoguće i obustave nelegalne i nelegitimne načine obezbeđivanja političke podrške. Dok se građani ne oslobode mreže pritisaka, neće biti uslova za slobodne i poštene izbore, kao ni za ukupan razvoj društva, jer će poslušnost strankama sve više potiskivati stručnost, etičnost i poštovanje zakona”, poručio je programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu